Casa Albă: Tot personalul ambasadei SUA a fost evacuat din Sudan

Armata americană a evacuat personalul guvernamental american din Khartoum, a declarat preşedintele Joe Biden, adăugând că Washingtonul suspendă operaţiunile la ambasada sa din această ţară, în condiţiile în care luptele dintre comandanţii rivali din Sudan continuă.

611 afișări
Imaginea articolului Casa Albă: Tot personalul ambasadei SUA a fost evacuat din Sudan

„Aceste violenţe tragice din Sudan au costat deja viaţa a sute de civili nevinovaţi”, a declarat Biden într-un comunicat citat de Reuters. „Este de neconceput şi trebuie să înceteze”.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că „tot personalul american şi persoanele aflate în întreţinerea lor” au fost evacuate în siguranţă şi că SUA vor continua să îi ajute pe americanii din Sudan să îşi planifice propria siguranţă.

Tot personalul guvernamental american şi un număr mic de personal diplomatic din alte ţări au fost evacuaţi în cadrul operaţiunii, care a scos din ţară mai puţin de 100 de persoane, au declarat oficialii americani.

Puţin peste 100 de membri ai forţelor de operaţiuni speciale americane au fost implicaţi în evacuare, intrând şi ieşind din Sudan fără să se tragă asupra lor de către facţiunile beligerante de pe teren, au declarat oficialii militari americani.

Alţi cetăţeni străini au început sâmbătă să fie evacuaţi dintr-un port sudanez de la Marea Roşie. Postul japonez de ştiri TBS a relatat că membrii personalului Naţiunilor Unite, inclusiv cetăţenii japonezi şi familiile lor, vor fi evacuaţi din Sudan încă de duminică.

Atacul sângeros al războiului urban a blocat un număr mare de persoane în capitala sudaneză, dezactivând aeroportul şi făcând unele drumuri impracticabile.

ONU şi statele străine au cerut liderilor militari rivali să onoreze încetarea focului declarată, care a fost în mare parte ignorată, şi să deschidă un pasaj sigur pentru civilii care fug şi pentru furnizarea de ajutoare extrem de necesare.

Căderea bruscă a Sudanului în război a zădărnicit planurile de restaurare a regimului civil, a adus o ţară deja sărăcită în pragul unui dezastru umanitar şi a ameninţat cu un conflict mai amplu care ar putea atrage puteri externe, la patru ani de la răsturnarea autocratului Omar al-Bashir, aflat la putere de mult timp, în urma unei revolte populare.

Cu aeroportul închis şi cerul nesigur, mii de străini - inclusiv personalul ambasadelor, lucrătorii umanitari şi studenţii din Khartoum şi din alte părţi ale celei de-a treia ţări ca mărime din Africa - nu au putut, de asemenea, să iasă din ţară.

Arabia Saudită a evacuat cetăţenii din Golf din Port Sudan, situat la Marea Roşie, la 650 km de Khartoum. Iordania va folosi aceeaşi rută pentru cetăţenii săi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici