Câteva sute de mii de persoane au participat la o simulare de cutremur urmat de un tsunami, în Chile

Câteva sute de mii de persoane au participat luni, în Chile, la o simulare a unui cutremur urmat de un tsunami, în regiunea de coastă Valparaiso (centru).

182 afișări
Imaginea articolului Câteva sute de mii de persoane au participat la o simulare de cutremur urmat de un tsunami, în Chile

Câteva sute de mii de persoane au participat la o simulare de cutremur urmat de un tsunami, în Chile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La ora 10.43 locală (17.43, ora României), s-au declanşat sirenele în 15 municipalităţi aflate în apropierea oceanului şi în cinci din interiorul ţării, toate în regiunea Valparaiso aflată la 120 de kilometri la vest de capitala Santiago.

Conform instrucţiunilor primite de la autorităţi, o mare parte dintre cei 600.000 de locuitori ai acestei zone s-au îndreptat rapid către 277 refugii, folosindu-se de 493 de căi de evacuare pre-stabilite. În zonele de coastă, aceste refugii se găsesc la minim 30 de metri sub nivelul mării.

În creşe şi şcoli, pompieri şi poliţişti au participat la operaţiuni de evacuare, alarmele simulând un cutremur de magnitudine 8,7, urmat de un tsunami.

După 20 de minute de la declanşarea alertei, operaţiunile de evacuare erau încheiate, conform ministrului de Interne, Rodrigo Hinzpeter, care a calificat acest exerciţiu ca fiind un succes.

"Nu trebuie să ne lăsăm distraşi, trebuind mereu să ne gândim înainte la modalităţi de a ne proteja. Nu este nicio modalitate mai bună de a ne pregăti, decât printr-o simulare", a declarat acesta.

Pe 27 februarie 2010, un seism urmat de un tsunami a lovit regiunea de centru-sud a ţării, provocând moartea a 520 de persoane. Valul seismic a distrus o staţiune balneară aflată la 400 de kilometri de Santiago.

Chile este situată pe "Centura de foc a Pacificului", unde sunt semnalate aproximativ 85 la sută dintre activităţile seismice terestre.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici