Catherine Ashton refuză să se implice în conflictul China-SUA, privind vânzarea de arme către Taiwan

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Catherine Ashton, a refuzat, duminică, să se implice în conflictul dintre China şi Statele Unite, declanşat de noile vânzări de arme americane către Taiwan, în cursul unui interviu acordat postului de televiziune Sky News.

17 afișări
Imaginea articolului Catherine Ashton refuză să se implice în conflictul China-SUA, privind vânzarea de arme către Taiwan

Catherine Ashton refuză să se implice în conflictul China-SUA, privind vânzarea de arme către Taiwan (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Ea a explicat, la postul britanic de televiziune, că "nu se va amesteca în ceea ce Statele Unite aleg să facă sau nu cu Taiwanul" şi că nu "se va implica nici în discuţii pentru a susţine ceea ce spune sau nu China".

Pentagonul a aprobat vineri vânzarea către Taiwan de rachete Patriot, elicoptere Black Hawk şi alte arme, pentru o sumă de 4,6 miliarde de euro, declanşând represaliile Beijingului.

Autorităţile chineze au avertizat că executarea acestui contract "va dăuna inevitabil relaţiilor dintre China şi Statele Unite". Beijingul a anunţat de asemenea suspendarea schimburilor militare şi a cooperării în domeniul securităţii între cele două ţări, precum şi sancţiuni împotriva unor companii americane.

Catherine Ashton, din Marea Britanie, a cărei numire în acest post a fost criticată de cei care îi reproşează lipsa de experienţă, a rămas ambiguă în legătură cu poziţia Uniunii Europene.

"Datoria unui diplomat este de a avea o poziţie, dar datoria unui diplomat este şi de a urmări interesul Uniunii Europene, de a determina care sunt relaţiile sale şi ce trebuie făcut pe viitor", a răspuns ea.

"În momentul în care iniţiem acest proces, începutul acestui efort în cursul următorilor câţiva ani este de a strânge toate acestea, este foarte important să lucrăm cu statele membre pentru a ne dezvolta propriiile politici şi propriile strategii", a continuat şeful diplomaţiei europene.

Statele Unite recunosc regimul comunist de la Beijing, furnizând în acelaşi timp "armament defensiv" insulei, în baza "legii privind relaţiile cu Taiwanul", votată în 1979, în contextul în care China consideră că Taiwanul este o provincie chineză.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici