Cazul spionării cancelarului Angela Merkel: Edward Snowden ar putea depune mărturie în faţa procurorilor germani. Reacţia ministrului de Interne al Germaniei

Fostul consultant al serviciilor americane de informaţii Edward Snowden, refugiat în Rusia, poate fi audiat de procurori germani, după ce s-a întâlnit cu un deputat din Bundestag care i-a cerut să fie martor în cazul interceptărilor cancelarului Angela Merkel.

799 afișări
Imaginea articolului Cazul spionării cancelarului Angela Merkel: Edward Snowden ar putea depune mărturie în faţa procurorilor germani. Reacţia ministrului de Interne al Germaniei

Edward Snowden (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Americanul nu va putea merge în Germania, unde îşi poate pierde statutul de refugiat, dar poate depune mărturie fără să părăsească Rusia, a declarat vineri avocatul său rus Anatoli Kucerena.

"În cadrul acordurilor internaţionale, Snowden poate depune mărturie în Rusia, dar autorităţile germane sunt cele care vor decide", a declarat Kucerena pentru postul Ecoul Moscovei.

O sursă apropiată dosarului, citată de agenţia Interfax, a anunţat vineri că parchetul german "ar putea să trimită reprezentanţi în Rusia sau să îi trimită lui Snowden întrebări în scris".

"Această problemă este necesar să fie clarificată la nivel interguvernamental", este de părere această sursă.

"Snowden nu va merge în Germania. Este imposibil, deoarece nu are dreptul să iasă în afara frontierei ruse. Dacă o face, îşi poate pierde statutul de refugiat", a subliniat avocatul.

Snowden s-a întâlnit joi, într-un loc secret, cu deputatul ecologist Hans-Christian Ströbele, însoţit de doi jurnalişti.

Potrivit biroului deputatului, Snowden i-a trimis la Bundestag (Camera inferioară a Parlamentului german) o scrisoare adresată atât Guvernului german, cât şi parchetului.

"A arătat că ştie multe lucruri (...). Este pregătit, în principiu, să ajute la clarificarea" cazurilor de spionaj, a declarat Ströbele pentru postul german ARD.

Deputatul a adăugat că Snowden va fi "pregătit inclusiv să vină în Germania pentru a depune mărturie", precizând că este necesar ca anumite condiţii să permită acest lucru. Ströbele i-a propus, de asemenea, să fie audiat în Rusia.

"Întâlnirea s-a desfăşurat cu bine", a subliniat Kucerena, precizând că deputatul l-a întrebat facă poate "să fie martor" în presupusul caz de spionare a cancelarului Angela Merkel pe telefonul mobil.

Snowden "este pregătit să coopereze cu toată lumea, vedeţi, nu are interdicţii. El este ce care decide cu cine comunică şi când", a adăugat avocatul, citat de agenţia Interfax.

Kremlinul a refuzat vineri să comenteze, deşi preşedintele Putin i-a impus lui Snowden, anterior, ca o condiţie în cazul în care vrea să stea în Rusia, să înceteze să facă dezvăluiri susceptibile să "dăuneze Statelor Unite".

"Nu este o problemă care să ţină de Kremlin", a declarat Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al preşedintelui.

Contactat de AFP, analistul independent Pavel Felgenhauer a apreciat că fugarul american este controlat de către serviciile speciale ruse şi că marja sa de manevră este limitată de către Kremlin.

"Putin este cel care decide ceea ce are dreptul să spună Snowden. El i-a impus lui Snowden ca o condiţie să nu dăuneze Americii, însă doar Putin ştie care sunt parametri", a subliniat el.

"Această condiţie nu este constrângătoare din punct de vedere juridic şi poate să fie revăzută în funcţie de situaţia politică", a adăugat analistul.

Snowden se află la originea unor multiple dezvăluiri publicate în ultimele luni despre Agenţia americană de Securitate Naţională (NSA), pentru care a muncit. El a fost inculpat pentru spionaj de către Washington, care a solicitat în mai multe rânduri să fie extrădat, dar fără rezultat.

Aceste dezvăluiri au provocat reacţii puternice în Europa, în special în Germania, unde informaţii despre presupusa interceptare a telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel au produs un adevărat şoc.

Friedrich: Germania este pregătită să îl asculte pe Snowden pe tema spionajului SUA

Germania este pregătită să îl audieze pe Edward Snowden, un fost consultant al serviciilor americane de informaţi refugiat în Rusia, a declarat vineri ministrul german de Interne Hans-Peter Friedrich.

"Dacă mesajul este că domnul Snowden are să ne spună lucruri, atunci suntem întru totul pregătiţi să îl ascultăm", a declarat ministrul, după o zi de la o întâlnire între un deputat ecologist german, Hans-Christian Ströbele, şi Edward Snowden în Rusia.

Întrebat într-o conferinţă de presă obişnuită, vineri, despre informaţiile pe care le-ar putea oferi Snowden, Steffen Seibert, un purtător de cuvânt al Guvernului german, a declarat că Germania vrea să avanseze în elucidarea suspiciunilor de spionare din partea Statelor Unite.

El a precizat că audierea unor martori în acest caz este de resortul justiţiei sau unor comisii parlamentare "independente ale Guvernului german".

Întrebat despre posibilitatea acordării unui eventual azil lui Snowden în Germania, Seibert a declarat că Berlinul a respins deja această cerere în vară.

Snowden preferă să depună mărturie în Congresul SUA, afirmă deputatul german Ströbele

Edward Snowden, un fost consultant al serviciilor americane de informaţii care s-a refugiat în Rusia, ar prefera să depună mărturie în faţa membrilor Congresului american, a declarat vineri deputatul german Hans-Christian Ströbele, cu care fugarul s-a întâlnit joi, relatează AFP.

"A spus că ceea ce ar prefera ar fi să depună mărturie în faţa (membrilor) Congresului american", mai degrabă decât în faţa deputaţilor germani, a declarat Ströbele, un deputat din cadrul partidului german al Verzilor, care a participat la o întâlnire de trei ore, joi, în Rusia, cu Snowden.

Edward Snowden "nu mi s-a prezentat ca un antiamerican sau ca un inamic al Americii, ci mai degrabă invers", a adăugat el.

El ar prefera să depună mărturie în faţa membrilor unei comisii a Congresului, pentru a "pune faptele pe masă şi a oferi explicaţii", a adăugat acest deputat dintr-o circumscripţie de la Berlin.

Snowden s-a declarat totodată pregătit să depună mărturie în faţa membrilor Parlamentului german, potrivit lui Ströbele.

Avocatul rus al fugarului, Anatoli Kucerena, a declarat la rândul său, la Moscova, că Snowden nu poate să meargă în Germania, riscând să îşi piardă astfel statutul de refugiat, dar că ar putea să depună mărturie fără să părăsească Rusia.

"În cadrul acordurilor internaţionale, Snowden poate depune mărturie în Rusia, dar autorităţile germane sunt cele care vor decide", a declarat Kucerena pentru postul Ecoul Moscovei.

Într-un interviu pentru ediţia de sâmbătă a cotidianul german Süddeutsche Zeitung, Snowden a declarat că nu regretă că a făcut dezvăluiri, fiind de acord că ceea ce îl afectează cel mai mult în situaţia sa actuală este faptul că "nu are contacte în mod regulat cu familia şi apropiaţii".

Întrebat de ce nu oferă interviuri despre conţinutul documentelor cu privire la Agenţia americană pentru Securitate Naţională (NSA), el a răspuns că "jurnaliştii şi experţii ar trebui să poată să îşi formeze singuri o părere".

El a respins, de asemenea, acuzaţiile potrivit cărora vrea să facă rău Guvernului american. "Ceea ce ajută opinia publică din Statele Unite şi din alte ţări ajută şi Guvernul Statelor Unite", a subliniat Edward Snowden.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici