CC invalidează legea privind imunitatea care îl proteja pe Berlusconi

Curtea Constitutională din Italia a anunţat miercuri că a invalidat legea privind imunitatea care îl proteja pe şeful Guvernului, Silvio Berlusconi, de la revenirea sa la putere în urmă cu aproximativ un an, decizie care relansează procedurile judiciare împotriva acestuia.

43 afișări
Imaginea articolului CC invalidează legea privind imunitatea care îl proteja pe Berlusconi

Curtea Constituţională invalidează legea privind imunitatea care îl proteja pe Berlusconi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Magistraţii au considerat că este necesar să se recurgă la o procedură de revizuire constituţională şi nu la o lege ordinară pentru acordarea imunităţii penale deţinătorilor celor mai importante patru funcţii din statul italian, între care şi cea de premier.

Conform presei italiene, decizia a fost luată de nouă dintre cei 15 judecători ai Curţii.

Pentru a fi adoptată, o lege constituţională trebuie să fie examinată de două ori în fiecare Cameră a Parlamentului, la un interval de minimum trei luni, şi să obţină majoritatea absolută în fiecare dintre Camere, în a doua lectură.

Curtea Constituțională a stabilit că Legea Alfano, după numele ministrului Justiţiei Angelino Alfano, care a promovat-o în iulie 2008, încălca principiul constituţional al egalităţii cetăţenilor în faţa legii.

Legea Alfano prevede suspendarea pe perioada mandatului a oricărei proceduri judiciare împotriva deţinătorilor principalelor patru funcţii în stat - preşedintele, preşedintele Consiliului, preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor - pe durata mandatului (cinci ani în cazul lui Berlusconi).

O lege precedentă promulgată de Guvernul Berlusconi, legea Schifani, fusese deja declarată neconstituţională de Curte, în 2004.

Invalidarea legii Alfano de către Curtea Constituţională are ca efect imediat relansarea a două procese împotriva lui Silvioi Berlusconi, şi anume unul pentru coruperea martorului (cazul Mills), iar celălalt pentru suprafacturarea drepturilor din emisiuni televizate de către grupul Mediaset, care îi aparţine.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici