CE vrea reintroducerea temporară a vizelor în relaţia cu state terţe

Comisia Europeană propune o clauză care prevede posibilitatea reintroducerii vizelor în relaţia cu ţări terţe care abuzează de actualul regim fără vize, informează un comunicat al Executivului UE.

329 afișări
Imaginea articolului CE vrea reintroducerea temporară a vizelor în relaţia cu state terţe

CE vrea reintroducerea temporară a vizelor în relaţia cu state terţe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit comunicatului, propunerile au rolul garantării că eliminarea vizelor în relaţia cu terţe state nu conduce la nereguli sau abuzuri.

Propunerea constă în introducerea unei clauze de salvgardare care să permită introducerea temporară a vizelor pentru cetăţeni din terţe state, în cazuri de urgenţă excepţională.

"În ultimii ani, lista ţărilor ai căror cetăţeni au nevoie de vize pentru a veni în spaţiul UE a fost modificată de mai multe ori. Când introducem sau eliminăm vize, actuala procedură poate dura câţiva ani. De aceea, nu pot fi luate decizii rapide când este nevoie de ele", precizează Comisia Europeană.

"După liberalizarea vizelor în relaţia cu unele state din Balcanii de Vest, state membre UE s-au confruntat cu un aflux considerabil de persoane care călătoresc fără vize şi încearcă să abuzeze de sistemul de acordare a dreptului la azil. Pentru a evita folosirea abuzivă a facilităţii eliminării vizelor, Comisia intenţionează să monitorizeze statele terţe care beneficiază de un asemenea regim şi propune introducerea unui mecanism de reinstituire temporară a vizelor în anumite cazuri, pentru cetăţenii din state terţe", subliniază Executivul UE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici