Cea mai mare tabără ilegală de nomazi din Marea Britanie, evacuată. Confruntări între locuitori şi forţele de ordine - VIDEO

Forţele de ordine au început miercuri dimineaţă să evacueze cea mai mare tabără "ilegală" din Marea Britanie, situată la 40 de kilometri distanţă de Londra, unde locuiesc circa 200 de nomazi, după o lungă bătălie judiciară.

1735 afișări
Imaginea articolului Cea mai mare tabără ilegală de nomazi din Marea Britanie, evacuată. Confruntări între locuitori şi forţele de ordine - VIDEO

Cea mai mare tabără ilegală de nomazi din Marea Britanie, evacuată. Confruntări între locuitori şi forţele de ordine (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Militanţii au ridicat baricade pentru a încerca să împiedice forţele de ordine să intre, aruncând cu diverse obiecte, în special cărămizi, înspre acestea.

Scutierii, veniţi în forţă şi echipaţi cu coifuri şi scuturi, s-au poziţionat de la primele ore ale dimineţii în jurul taberei Dale Farm, apoi au intrat în zonă la scurt timp după ora locală 07.00 (09.00 ora României).

Aproximativ 200 de persoane, reprezentanţi ai comunităţii nomazilor din Irlanda, locuiesc în prezent pe acest teren de 2,4 hectare din apropiere de Basildon, un oraş nou situat la est de Londra.

Văzând forţele de ordine venind, femeile au intrat în grabă în rulote, plângând în hohote.

"Amintirea Dale Farm va apăsa timp de generaţii asupra ţării. Suntem goniţi din singurele case pe care le avem pe acest pământ", a declarat Kathleen McCarthy, o locuitoare.

Locuitorii, susţinuţi de activişti, au încercuit incinta în timpul nopţii, prevăzând această intervemţie a poliţiei, după ce au fost epuizate toate căile juridice.

Însă autorităţile locale au avertizat că vremea negocierilor s-a încheiat.

Locuitorii au încercat prin toate mijloacele să împiedice evacuarea, dar justiţia le-a refuzat luni o acţiune în apel, deschizând calea expulzării.

Ei susţin că sunt proprietarii terenurilor, dar municipalitatea afirmă că şi-au instalat rulotele şi barăcile într-o zonă verde protejată, unde nu sunt permise construcţiile. Aceasta le-a propus locuinţe sociale dar majoritatea au refuzat, din loialitate faţă de modul lor de viaţă nomad.

Rezidenţii din Dale Farm au primit susţinerea mai multor personalităţi, între care actriţa britanică Vanessa Redgrave.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici