CEDO condamnă Ungaria pentru demiterea preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie în 2012

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, marţi, Ungaria pentru că l-a demis în 2012 pe preşedintele Curţii Supreme, Andras Baka, deoarece a criticat reformele judiciare demarate de Guvernul lui Viktor Orban.

194 afișări
Imaginea articolului CEDO condamnă Ungaria pentru demiterea preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie în 2012

CEDO condamnă Ungaria pentru demiterea preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie în 2012 (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

CEDO a considerat că s-a "încălcat libertatea de exprimare" precum şi dreptul de acces la un tribunal, deoarece lui Baka i-a fost imposibil să sesizeze un tribunal pentru a contesta această demitere din funcţie.

Această demitere era prevăzută de o lege adoptată de Parlamentul ungar, unde partidul Fidesz al premierului Viktor Orban deţinea o majoritate zdrobitoare, şi, în consecinţă, nu "se supunea vreunei forme de control judecătoresc", a menţionat Curtea de la Strasbourg.

Fost judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din 1991 până în 2008, Andras Baka a fost ales în 2009 preşedinte al Curţii Supreme de către Parlamentul ungar.

În afară de această funcţie, el se afla la conducerea Consiliului Naţional pentru Justiţie şi avea obligaţia legală să-şi exprime opinia în legătură cu orice proiect de lege referitor la judecători, a adăugat CEDO.

În perioada februarie-noiembrie 2009, Baka a criticat public mai multe reforme ale Fidesz, printre care şi măsura privind scăderea vârstei de pensionare a judecătorilor de la 70 la 62 de ani. Potrivit criticilor, această reforma viza o adevărată operaţiune de "epurare" în rândul judecătorilor.

Andras Baka a fost demis în ianuarie 2012, cu trei ani şi jumătate înainte de încheierea mandatului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici