Cel mai mare producător de opiu din lume se închide. Talibanii interzic cultivarea stupefiantelor în Afganistan

Talibanii au anunţat duminică interzicerea cultivării de stupefiante în Afganistan, cel mai mare producător de opiu din lume.

2902 afișări
Imaginea articolului Cel mai mare producător de opiu din lume se închide. Talibanii interzic cultivarea stupefiantelor în Afganistan

Cel mai mare producător de opiu din lume se închide. Talibanii interzic cultivarea stupefiantelor în Afganistan

„Conform decretului liderului suprem al Emiratului Islamic al Afganistanului, toţi afganii sunt informaţi că, de acum înainte, cultivarea macului a fost strict interzisă în întreaga ţară", potrivit unui ordin al liderului suprem al talibanilor, Haibatullah Akhundzada.

Dacă cineva încalcă acest decret, cultura va fi distrusă imediat, iar contravenientul va fi tratat conform legii Sharia", se arată în ordinul anunţat în cadrul unei conferinţe de presă de către Ministerul de Interne de la Kabul.
 
Ordinul a precizat că producţia, utilizarea sau transportul altor narcotice a fost, de asemenea, interzisă, potrivit CNN.
 
Controlul drogurilor a fost una dintre principalele solicitări ale comunităţii internaţionale faţă de grupul islamist, care a preluat conducerea ţării în august şi care încearcă să obţină o recunoaştere internaţională formală pentru a pune capăt sancţiunilor care afectează grav sistemul bancar, afacerile şi dezvoltarea.
 
Talibanii au interzis cultivarea macului spre sfârşitul ultimei lor guvernări, în 2000, în timp ce căutau legitimitate internaţională, dar s-au confruntat cu o reacţie populară şi ulterior şi-au schimbat în mare parte poziţia, potrivit experţilor.
 
Producţia de opiu din Afganistan, a cărei valoare a fost estimată de Naţiunile Unite la 1,4 miliarde de dolari la apogeu în 2017, a crescut în ultimele luni, au declarat pentru Reuters fermieri şi membri ai talibanilor.
 
Situaţia economică dezastruoasă a ţării i-a determinat pe locuitorii din provinciile din sud-estul ţării să cultive această cultură ilicită care le-ar putea aduce profituri mai rapide şi mai mari decât culturile legale, cum ar fi grâul.
 
Surse talibane au declarat pentru Reuters că anticipează o rezistenţă dură din partea unor elemente din cadrul grupării împotriva interzicerii cultivării macului şi că în ultimele luni s-a înregistrat o creştere a numărului de fermieri care cultivă mac.
 
Un fermier din Helmand, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat că în ultimele săptămâni preţurile la mac au crescut deja de peste două ori, în urma zvonurilor că talibanii vor interzice cultivarea acestuia. Dar el a adăugat că are nevoie să cultive mac pentru a-şi întreţine familia.
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici