Cel puţin 109 morţi în incendiul declanşat de explozia din Rusia - VIDEO

Numărul victimelor incendiului a ajuns la 109, potrivit unui oficial regional din cadrul comisiei de anchetă a Parchetului rus. Acesta a precizat că "102 persoane au murit în incendiul propriu-zis, iar alte şapte au decedat din cauza rănilor şi arsurilor la spital".

64 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 109 morţi în incendiul declanşat de explozia din Rusia - VIDEO

Cel puţin 102 morţi în incendiul declanşat de explozia din Rusia (Captură TV: Mediafax Foto/AFP)

"Potrivit datelor actuale, 102 persoane au murit şi 134 sunt rănite", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului regional pentru Situaţii de Urgenţă din Perm, oraş situat la 1.400 de kilometri est de Moscova.

Bilanţul victimelor s-a agravat de la oră la oră, iar numeroşi răniţi, care suferă de arsuri de gradul al doilea şi de intoxicaţii cu monoxid de carbon, sunt în stare gravă, cel puţin şapte dintre ei murind la spital, a precizat Ministerul local al Sănătăţii.

Aproximativ 230 de persoane, dintre care numeroşi angajaţi ai restaurantului şi rude ale lor, sărbătoreau opt ani de la deschiderea acestuia, care funcţiona inclusiv ca club de noapte la sfârşitul săptămânii. Drama s-a produs în jurul orei locale 01.15 (23.15 ora României), a explicat poliţia locală.

"Au fost focuri de artificii şi unul dintre ele a atins un plafon de plastic, inflamând totul. Oamenii s-au panicat şi au murit arşi, în îmbulzeală sau intoxicaţi", a declarat ministrul local pentru Situaţii de urgenţă, Igor Orlov, citat de Itar-Tass.

Scânteile focurilor de artificii au atins şi un panou din lemn de pe perete, a declarat o sursă din cadrul forţelor de ordine pentru agenţia Interfax.

Pe site-ul de Internet al restaurantului, seara de 4 decembrie figura alături de festivităţile prevăzute pentru Anul Nou. "Aniversarea clubului nostru favorit. Dansurile sunt binevenite. Intrarea gratuită până la miezul nopţii pentru cei deghizaţi în nou-născuţi", se putea citi pe site.

Primele imagini ale televiziunii ruse au arătat echipe de salvare purtând răniţii pe tărgi improvizate sau pe braţe către ambulanţe.

Video Stirileprotv.ro

Anchetatorii au înlăturat rapid pista teroristă.

"Accidentul a fost cauzat de încălcarea normelor privind folosirea materialului pirotehnic", a declarat un purtător de cuvânt al Comitetului de anchetă al Parchetului, Vladimir Markin, pentru postul de televiziune Vesti 24. "Nu este în niciun caz un act terorist, pot spune acest lucru 100 la sută", a adăugat el.

Potrivit unor surse din cadrul Ministerului pentru Situaţii de urgenţă, focurile de artificii aflate la originea dramei pot fi folosite doar în aer liber şi este interzisă utilizarea lor în spaţii închise.

O sursă din cadrul poliţiei, citată de RIA Novosti, nu a exclus totuşi o intenţie criminală. Această sursă a comparat drama cu incendiul de la hotelul Rosia din Moscova, din 1977, în care au murit 42 de persoane. Ancheta a conchis că neglijenţa este cauza tragediei, dar pista criminală a fost evocată multă vreme cu insistenţă.

Preşedintele Dmitri Medvedev i-a cerut în cursul nopţii "premierului Vladimir Putin să formeze o comisie guvernamentală pentru a elucida circumstanţele în care s-a produs tragedia şi pentru a furniza ajutorul necesar victimelor şi familiilor lor", a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Natalia Timakova, citată de Interfax.

Ministrul pentru Situaţii de urgenţă, Serghei Şoigu, cel al Sănătăţii, Tatiana Golikova şi ministrul de Interne Raşid Nurgaliev au ajuns la Perm la ora locală 08.30 (06.30 ora României) pentru a organiza asistenţa acordată victimelor şi a analiza cursul anchetei.

Un aparat Iliuşin-76, având la bord medici, psihologi şi echipamente de transportare a răniţilor a aterizat în cursul nopţii la Perm, venind de la Moscova.

Proprietarul şi managerul clubului de noapte au fost arestaţi

Proprietarul şi managerul clubului de noapte au fost arestaţi, au anunţat anchetatorii, citaţi de RIA Novosti, în pagina electronică.

Anatoli Zak, proprietarul clubului, şi Svetlana Iefremova, managerul acestuia, au fost arestaţi sub acuzaţia de provocare de victime prin încălcarea normelor privind siguranţa focurilor de artificii, a declarat un anchetator pentru RIA Novosti. Aceştia riscă până la şapte ani de închisoare.

Alţi patru suspecţi sunt căutaţi în legătură cu acest incident. "Cei doi (arestaţi) sunt chestionaţi de anchetatori. În plus, alţi patru suspecţi au fost identificaţi. În prezent sunt luate măsuri pentru arestarea lor", a declarat purtătorul de cuvânt al comisiei de anchetă, Vladimir Markin.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici