Cel puţin 15 civili au fost ucişi într-un atentat în nordul Afganistanului

Un atentat sinucigaş a provocat moartea a cel puţin 15 civili şi rănirea altor 30, marţi, în nordul Afganistanului, au anunţat autorităţile locale.

121 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 15 civili au fost ucişi într-un atentat în nordul Afganistanului

Cel puţin 15 civili au fost ucişi într-un atentat în nordul Afganistanului (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Atentatul a fost comis într-un bazar din Maimana, capitala provinciei Faryab, de la frontiera cu Turkmenistanul, au anunţat autorităţile locale, precizând că explozibilii au fost amplasaţi într-un vehicul cu care circula kamikaze.

Cel puţin "15 persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 27 au fost rănite. Toate aceste victime sunt civili şi comercianţi din bazar", a declarat pentru AFP Mohammadullah Batash, guvernatorul acestei provincii.

Atentatul nu a fost revendicat imediat, dar are loc cu mai puţin de două săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale din 5 aprilie, scrutin care va stabili succesorul lui Hamid Karzai la conducerea statului, acesta din urmă neputând candida pentru un al treilea mandat, potrivit Constituţiei.

Talibanii mollahului Omar, care conduc o insurecţie violentă de peste un deceniu, au promis săptămâna trecută că vor "perturba" aceste alegeri cruciale pentru tranziţia democratică în care se află ţara, măcinată de trei decenii de război.

În cadrul alegerilor prezidenţiale din 2009, cel puţin 31 de civili şi 26 de membri ai foţelor de securitate au fost ucişi în ziua scrutinului în atacuri imputate rebelilor talibani.

Prezidenţialele din aprilie au loc în timp ce Afganistanul traversează o perioadă de incertitudine în apropierea retragerii, până la sfârşitul anului, a 53.000 de militari ai forţei NATO (ISAF).

Nordul Afganistanului a fost relativ ferit de violenţele la începutul insurecţiei talibane, dar în ultimii ani insurgenţii şi-au intensificat infiltrările în aceste zone. În noiembrie, şase angajaţi afgani ai organizaţiei neguvernamentale franceze Acted au fost ucişi în provincia Faryab.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici