Cel puţin 39 de morţi în atentatele de la Moscova

Cel puţin 39 de persoane au fost ucise în dublul atentat sinucigaş comis luni dimineaţa la metroul din Moscova, cel mai sângeros de acest fel din 2004 şi până în prezent, pe care autorităţile ruse îl atribuie unor femei kamikaze, fără a exclude însă o pistă externă.

76 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 39 de morţi în atentatele de la Moscova

Cel puţin 39 de morţi în atentatele de la Moscova

"O femeie grav rănită a murit în timpul nopţii", a declarat Andrei Selţovski, directorul departamentului de sănătate din cadrul municipalităţii Moscovei, citat de RIA Novosti.

Un bilanţ precedent anunţa 38 de morţi, potrivit Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă, şi 64 de răniţi, bilanţ care nu le includea şi pe cele două atacatoare moarte.

O pistă străină în acest atentat, comis în metrou la o oră de vârf, a fost evocată de ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

"Nu o exclud, nu putem exclude nimic", a declarat Lavrav, citat de Interfax, într-o conferinţă de presă, în Canada.

"Ştim cu toţii foarte bine că, la frontiera între Afganistan şi Pakistan, există terorişti clandestini care sunt foarte activi. Ştim că acolo sunt pregătite mai multe atentate pentru a fi comise în Afganistan, dar şi în alte ţări. Uneori, aceste itinerarii ajung până în Caucazul" rusesc, a afirmat ministrul.

Liderii ruşi au reacţionat cu fermitate după aceste atacuri, premierul rus, Vladimir Putin, care şi-a scurtat o vizită în Siberia, promiţând că "teroriştii" vor fi "nimiciţi".

Vladimir Putin vorbeşte cu una dintre victimele atacului de la metroul moscovit

Preşedintele Dmitri Medvedev a condamnat în termeni similari aceste acte, comise, în opinia sa, de "bestii sălbatice".

"Nu am nici cea mai mică îndoială: îi vom găsi şi vor fi toţi nimiciţi", a declarat Medvedev luni seara, în staţia de metrou Lubianka, după ce a depus o coroană de trandafiri roşii la locul dramei.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev şi primarul Moscovei Iuri Lujkov

Numeroşi lideri din lume au condamnat cu fermitate dublul atentat.

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a calificat terorismul drept "inamic comun".

"Fie că ne aflăm în metroul din Moscova, metroul din Londra, într-un tren la Madrid sau o clădire de birouri din New York, ne confruntăm cu acelaşi inamic", a declarat ea pentru postul de televiziune canadian CTV.

Prima explozie de la Moscova a avut loc în staţia de metrou Lubianka, situată la câteva sute de metri de Kremlin, la ora locală 07.57 (06.57, ora României), o staţie simbolică, aceasta deservind sediul FSB (fost KGB).

Cea de a doua explozie s-a produs la ora locală 08.36 (07.36, ora României), pe aceeaşi magistrală, în staţia Park Kulturi, situată de asemenea în centru.

Potrivit anchetatorilor din cadrul Parchetului, au fost găsite fragmente din cadavrele celor două femei considerate vinovate de producerea acestor explozii. Ele purtau centuri de explozibili.

Directorul FSB, Aleksandr Bortnikov, a formulat acuzaţii la adresa mişcării rebele din zona instabilă a Caucazului de Nord, unde, în anii '90, au avut loc două războaie sângeroase, în Cecenia.

"Potrivit anchetei preliminare, atentatele au fost comise de grupări teroriste având legături cu regiunea Cacazului de Nord", a declarat el.

De asemenea, nicio grupare nu a revendicat până în prezent aceste atentate, care au avut loc în contextul în care forţele ruse au multiplicat, în ultimele luni, operaţiunile împotriva rebelilor din Caucaz, ucigând doi lideri ai acestora, în martie.

O sursă din cadrul serviciilor de securitate a declarat pentru agenţia Intefax că identitatea celor două femei kamikaze, dar şi a altor două femei, care le-au însoţit până la metrou, a fost stabilită cu ajutorul unor înregistrări video ale camerelor de supraveghere.

Aceste două femei, dar şi un al treilea posibil complice, un bărbat, sunt căutaţi de poliţie, potrivit sursei citate.

Echipele de salvare au scos cadavrele victimelor din staţia Lubianka în saci aşezaţi pe brancarde metalice, şi le-au depus într-o ambulanţă.

Căile de acces în staţii erau blocate de zeci de agenţi din cadrul poliţiei antirevoltă, iar în apropiere erau staţionate zeci de vehicule de poliţie şi ambulanţă.

Metroul din Moscova a anunţat că, începând cu ora 12.55 GMT (15.55 ora României), circulaţia a fost reluată pe linia vizată de atentat, dar că staţia Lubianka va rămâne închisă pentru public. Circulaţia metroului nu a fost întreruptă deloc pe celelalte 11 linii.

Primarul Moscovei, Iuri Lujkov, a decretat marţi zi de doliu în capitală.

Moscova a fost afectată de mai multe ori, din anii '90 şi până în prezent, de explozii mortale, dar ultimul atentat de amploare comis la metrou a avut loc la 6 februarie 2004. La acea dată au fost ucise 41 de persoane şi au fost rănite alte 250.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici