Cel puţin nouă morţi şi cinci dispăruţi în urma ploilor abundente din Italia

Cel puţin nouă persoane au murit şi alte cinci au fost date dispărute în Italia, în urma ploilor abundente care au provocat, începând de marţi seară, numeroase pagube materiale, au anunţat serviciile de intervenţie italiene.

515 afișări
Imaginea articolului Cel puţin nouă morţi şi cinci dispăruţi în urma ploilor abundente din Italia

Cel puţin cinci morţi şi opt dispăruţi în urma ploilor abundente din Italia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un bilanţ anterior anunţa cel puţin cinci morţi şi opt dispăruţi.

Zonele cel mai grav afectate se află în departamentul La Spezia (Liguria), unde au murit şapte persoane, între care şi un salvator.

La Aulla, în departamentul Massa Carrara, o zonă muntoasă la nord de Toscana, au fost găsite două cadavre, dintre care unul al unui bărbat, mort în pivniţă.

Potrivit Prefecturii din La Spezia, cele trei victime înregistrate la Borghetto, şi anume o femeie în vârstă de 50 de ani şi un cuplu de bătrâni, au fost luaţi de torentul de noroi din casă.

O tânără, luată de un torent, a putut să se salveze în ultimul moment, agăţându-se de un coş din nuiele, după ce a fost dusă de curent mai bine de un kilometru. Ea a fost găsită două ore mai târziu, epuizată şi în stare de şoc.

"Situaţia este dramatică, cu atât mai mult cu cât nu avem informaţii din câteva zone izolate", a avertizat comandantul Protecţiei Civile din Liguria, Renata Briano.

Comandantul la nivel naţional al Protecţiei Civile, Franco Gabrielli, a declarat că prioritatea în acest moment este acordarea de asistenţă populaţiei, înainte de venirea nopţii.

De asemenea, este necesar să se "restabilească cât mai rapid serviciile esenţiale, deoarece în anumite zone nu există electricitate, apă sau gaze (naturale), iar comunicaţiile sunt dificile", a adăugat el.

Mai multe localităţi erau complet izolate miercuri dimineaţă, în condiţiile în care ploaia încetase, iar frontul de furtună se deplasa către sud-vestul Peninsulei.

Serviciile meteorologice au anunţat revărsări ale mai multor râuri şi formarea de torente, care au distrus numeroase poduri şi au provocat alunecări de teren în mai multe sate.

Un tronson important al autostrăzii A12, între Genova (Liguria) şi Livorno (Toscana), era închis miercuri dimineaţă, iar în zonă a fost suspendat şi traficul feroviar pe unele tronsoane.

Doi turişti străini au fost daţi dispăruţi la Vernazza, unul dintre satele care formează localitatea turistică Cinque Terre, însă au fost ulterior găsiţi în viaţă. Locuitorii din satele Borgehtto Vara şi Brugnato au solicitat ajutorul călugărilor unei mânăstiri din apropiere, care au găzduit circa 30 de persoane, cărora le-au oferit hrană şi îmbrăcăminte.

Salvatorii au întâmpinat dificultăţi la intervenţii, din cauza averselor violente şi întreruperii sistemelor de telefonie şi electricitate.

"Totul s-a produs în câteva minute. Este halucinant", a declarat un reprezentant local al Protecţiei Civile despre enormul torent de noroi care a devastat satul Aulla, în care aproximativ 300 de persoane s-au refugiat pe timpul nopţii într-un gimnaziu.

La Roma, unde autorităţile au emis un avertisment şi se pregătesc pentru intemperii, aversele au fost mai puţin violente decât fusese prognozat.

Primarul Gianni Alemanno a confirmat că situaţia era "foarte diferită faţă de cea de la 20 octombrie, cu 40 de milimetri de ploaie prevăzută (în prezent) într-un interval de şase-opt ore, faţă de 120 de milimetri (prognozaţi atunci) în trei ore".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici