Cel puţin şase morţi la Cairo, într-o serie de atentate cu bombă vizând poliţia

Cel puţin şase persoane au fost ucise vineri în patru atentate vizând poliţia de la Cairo, în plină campanie de reprimare a islamiştilor şi înaintea marcării a trei ani de la revolta în urma căreia a fost îndepărat de la putere Hosni Mubarak.

140 afișări
Imaginea articolului Cel puţin şase morţi la Cairo, într-o serie de atentate cu bombă vizând poliţia

Cel puţin patru morţi la Cairo, într-o serie de atentate cu bombă vizând poliţia (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Patru atentate cu bombă au fost comise vineri, în decurs de doar câteva ore, la Cairo, vizând poliţia, cu o zi înaintea marcării a trei ani de la revolta care a condus la îndepărtarea lui Hosni Mubarak de la putere, a anunţat Ministerul egiptean de Interne.

Atacurile împotriva forţelor de ordine s-au multiplicat după ce armata l-a destituit la 3 iulie pe fostul preşedinte islamist Mohamed Morsi. De atunci, Egiptul se află într-un angrenaj al violenţei. Autorităţile reprimă în sânge orice manifestaţie a susţinătorilor lui Morsi, iar ca represalii grupări jihadiste revendică atacuri comise împotriva forţelor de ordine.

Cinci poliţişti au fost ucişi joi, într-un atac cu armament automat asupra unui post de control rutier la Beni Suef, la aproximativ 100 de kilometri sud de Cairo.

Egiptul se pregăteşte să marcheze sâmbătă cea de-a treia aniversare a "revoluţiei din 25 ianuarie", declanşată în 2011 în tumultul Primăverii Arabe. Aniversarea se anunţă tensionată, iar poliţişti şi soldaţi au fost desfăşuraţi în întreaga ţară, în special în centrul oraşului Cairo, unde se află Piaţa Tahrir, loc simbolic pentru declanşarea revoluţiei.

Susţinătorii fostului preşedinte Mohamed Morsi, conduşi de mişcarea Fraţilor Musulmani, a făcut apel la organizarea de manifestaţii timp de 18 zile, durata revoltei populare care a pus capăt, la 11 februarie 2011, celor 30 de ani de puterea absolută a lui Hosni Mubarak. Ministerul de Interne a avertizat însă că forţele de ordine vor riposta "cu fermitate" oricărei tentative a Fraţilor Musulmani de a sabota ceremoniile şi i-a îndemnat pe egipteni să participe masiv la manifestaţii pentru a marca trei ani de la revoltă şi a-şi exprima susţinerea pentru actualul guvern de la Cairo.

Main picture [main_picture]

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici