Cetăţeanul român şi cei doi moldoveni reţinuţi în Transnistria au fost eliberaţi

Preotul moldovean Savatie Baştovoi, un pictor moldovean şi un cetăţean român, care au fost reţinuţi miercuri de forţele separatiste transnistrene, au fost eliberaţi după trei ore, relatează cotidianul Timpul.

69 afișări

Ieromonahul Savatie Baştovoi, care este şi scriitor, pictorul moldovean Octav Esinencu şi cetăţeanul român Cosmin Pospai, un specialist IT din Constanţa, au fost reţinuţi în timp ce se deplasau cu maşina la mănăstirea "Noul Neamţ", de la Chiţcani, precizează Timpul.

Serviciul de securitate transnistrean (MGB) i-a eliberat ulterior pe cei trei, care au fost reţinuţi timp de trei ore la un punct de trecere în regiunea transnistreană.

"Trei ore nu mi-au permis nici să mă depărtez de maşină, în aşteptarea MGB, despre care nimeni nu ştia când o să vină. S-au arătat deranjaţi că aveam nişte diafilme sovietice, din care vreau să fac un film despre propaganda ateistă în perioada lui Hruşciov. Le-am propus să fac declaraţie vamală pentru diafilme, dar ei n-au făcut nici măcar un proces verbal. Apoi, a venit KGB-ul lor, mi-au pus o groază de întrebări şi n-au găsit probleme. Am cerut măcar o hârtie care să confirme cele întâmplate, dar nu mi-au dat nimic", a declarat Baştovoi.

Anterior, reprezentanţi ai Ambasadei României la Chişinău au declarat pentru cotidianul Timpul că Ambasada este îngrijorată în legătură cu reţinerea ieromonahului Savatie Baştovoi şi a altui cetăţean român de către autorităţile din regiunea transnistreană.

Victor Osipov, vicepremierul moldovean pentru problema transnistreană, declarase de asemenea că este preocupat de cele întâmplate. "Am făcut un avertisment pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova care pleacă peste Nistru să fie prudenţi, să ia măsuri de precauţie, pentru a nu-şi crea probleme. Deoarece ştim foarte bine cine controlează regiunea şi de ce este capabilă administraţia separatistă. Oricum, este un nou abuz din partea autorităţilor transnistrene, care se înscrie în şirul de acţiuni unilaterale orientate spre tensionarea situaţiei în zona de conflict", a declarat Osipov.

MAE confirmă eliberarea celor trei cetăţeni

Ministerul de Externe a precizat, miercuri seară, la solicitarea MEDIAFAX, că cei trei cetăţeni reţinuţi de către autorităţile transnistrene se află în prezent în libertate, iar ambasada de la Chişinău se află în permanentă legătură cu aceştia.

Potrivit MAE, cei trei au fost reţinuţi în cursul zilei de miercuri, pentru verificări, dar în prezent se află în stare de libertate.

Ambasada României la Chişinău este în permanentă legătură cu aceştia şi le oferă asistenţa consulară necesară, precizează MAE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici