Cetăţenii sirieni, chemaţi la urne într-un scrutin prezidenţial organizat pe fondul războiului civil

Alegătorii din zonele aflate sub controlul regimului Bashar al-Assad se pregătesc să meargă la urne marţi, pe fondul conflictului militar cu care se confruntă Siria, comentează AFP.

104 afișări
Imaginea articolului Cetăţenii sirieni, chemaţi la urne într-un scrutin prezidenţial organizat pe fondul războiului civil

Cetăţenii sirieni, chemaţi la urne într-un scrutin prezidenţial organizat pe fondul războiului civil (Imagine: Shutterstock)

Potrivit presei, Administraţia de la Damasc a implementat un plan special de securitate pentru protejarea alegătorilor şi a secţiilor de votare.

"Forţele militare şi serviciile de securitate sunt în stare de alertă maximă pentru a garanta securitatea sirienilor care vor să voteze", a scris cotidianul Al-Watan.

"Cele peste 9.000 de secţii de votare care vor fi deschise în Siria sunt securizate", insistă cotidianul semioficial.

Partidul Baas, aflat la putere în SIria de cinci decenii, liderii religioşi şi partidele politice siriene au continuat apelurile pentru votarea preşedintelui Bashar al-Assad, deşi nu există dubii că acesta va fi câştigătorul.

Peste 15 milioane de cetăţeni sirieni sunt chemaţi la urne în alegerile prezidenţiale programate marţi, catalogate de Occident drept "o farsă". "Numărul cetăţenilor care au peste 18 ani şi care îşi pot exercita dreptul electoral conform Constituţiei se ridică la 15.845.575", a comunicat Ministerul sirian de Interne.

Peste 9.000 de secţii de votare vor funcţiona în toate regiunile ţării.

Scrutinul prezidenţial va începe la ora locală 7.00 (7.00, ora României) şi se va încheia la 19.00 (19.00, ora României). Votul va putea fi prelungit cel mult cinci ore dacă va fi necesar.

Mii de sirieni aflaţi în străinătate au început să voteze de săptămâna trecută, în 38 de ambasade.

Este prima dată în ultimele cinci decenii când în scrutinul prezidenţial din Siria candidează mai mulţi politicieni. Hafez al-Assad, care a condus ţara din anul 1970 până în 2000, şi fiul său, Bashar al-Assad, nu au mai avut până acum adversari în alegerile prezidenţiale.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul conflictului depăşeşte, potrivit estimărilor, 160.000 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici