China cere ajutorul SUA în lupta împotriva militanţilor din Xinjiang

Beijingul a cerut Washingtonului ajutorul în lupta împotriva militanţilor islamişti din regiunea autonomă Xinjiang (vest), argumentând că aceştia reprezintă o ameninţare şi la adresa Statelor Unite, relatează Reuters în pagina electronică.

2267 afișări
Imaginea articolului China cere ajutorul SUA în lupta împotriva militanţilor din Xinjiang

China cere ajutorul SUA în lupta împotriva militanţilor din Xinjiang (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Oficiali chinezi afirmă că Mişcarea Islamică din Turkestanul de Est (ETIM) recrutează uiguri, o etnie turcofonă majoritară în Xinjiang, şi îi formează alături de extremişti în Siria şi Irak cu scopul de a se întoarce în China şi a declanşa un jihad (război sfânt).

Însă mulţi experţi străini se întreabă dacă ETIM este o grupare chiar atât de coerentă cum susţine China.

Ameninţarea teroristă devine "mai complicată şi mai gravă pe zi ce trece", a apreciat Ministerul chinez de Externe marţi, în urma unei întâlniri între adjunctul ministrului chinez de Externe Cheng Guoping şi Tina Kaidanow, ambasadoarea Biroului pentru luptă împotriva terorimului din cadrul Departamentului american de Stat.

"China a subliniat asupra ameninţării grave pe care o reprezintă ETIM şi alte organizaţii teroriste din Turkestanul de Est (regiunea autonomă Xinjiang) la adresa Chinei, Statelor Unite şi comunităţii internaţionale şi a solicitat ca Statele Unite să susţină viguros şi să se coordoneze cu China în combaterea efortului forţelor teroriste din Turkestanul de Est", a anunţat ministerul.

Ambele părţi au convenit să lupte împotriva "terorismului cibernetic" şi "extremismului violent" şi să-şi consolideze serviciile de informaţii antiteroriste, a adăugat Beijingul.

Sute, poate mii de uiguri au traversat în mod ilegal frontiera chineză în ultimii ani, către Turcia, via Asia Asia de Sud-Est.

Organizaţii pentru apărarea drepturilor omului subliniază că aceşti imigranţi se refugiază din calea violenţelor din Xinjiang şi controlului pe care Beijingul îl exercită asupra religiei şi culturii lor, acuzaţii pe care regimul comunist chinez le respinge.

Sute de persoane au fost ucise în revolte care au avut loc în Xinjiang în ultimii trei ani, puse de Beijing pe seama unor militanţi islamişti. Însă oficialii chinezi nu au oferit dovezi solide care să arate că violenţele au legătură cu ETIM, o mişcare pe care Washingtonul o consideră grupare teroristă în urma atacurilor de la 11 septembrie 2001.

Unii oficiali din cadrul Guvernului american au pus la îndoială, în privat, amploarea influenţei organizaţiei în Xinjiang, însă unii experţi notează că retorica americană cu privire la grupare ar putea să se întoarcă în favoarea Beijingului.

China şi-a intensificat eforturile în lupta împotriva terorismului, în urma unor atacuri sângeroase comise în ultimii ani, inclusiv o înjunghiere în masă, în martie 2014, în gara din Kunming (sud-vest), în care au fost ucise 31 de persoane.

Guvernul se află într-o stare de alertă sporită înainte de evenimentul internaţional în atletism pe care Beijingul îl găzduieşte luna aceasta şi a unei parade, tot în capitala chineză, care urmează să marcheze, luna viitoare, 70 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

"Ideea de bază este că activitatea (organismelor) antiteroristr este necesar să se desfăşoare bine, pentru a oferi asigurări că (eventuale) comploturi teroriste sunt dejucate înainte să fie aibă loc", a declarat adjunctul ministrului chinez pentru Securitate Publică Huang Ming, citat de agenţia China Nouă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici