China lansează exerciţii în jurul Taiwanului, ca „pedeapsă” după învestirea noului preşedinte. Tensiunea internaţională, în creştere

Exerciţiile militare sunt primul răspuns concret al Chinei la alegerea lui Lai Ching-te ca noul preşedinte al Taiwanului, care provine din rândurile Partidului Democrat Progresist (DPP), pe care Beijingul îl consideră separatist.

201 afișări
Imaginea articolului China lansează exerciţii în jurul Taiwanului, ca „pedeapsă” după învestirea noului preşedinte. Tensiunea internaţională, în creştere

China lansează exerciţii în jurul Taiwanului, ca „pedeapsă” după învestirea noului preşedinte. Tensiunea internaţională, în creştere

China a lansat două zile de exerciţii militare în jurul Taiwanului ca „pedeapsă” pentru ceea ce a numit „acte separatiste” de organizare a alegerilor pentru un nou preşedinte.

Presa de stat chineză a declarat că zeci de avioane de luptă ale Armatei Populare de Eliberare, care transportau rachete, au efectuat lovituri simulate împotriva „ţintelor militare de mare valoare”, operând alături de forţele navale şi de rachete.

Imaginile de propagandă vehiculate online şi republicate de presa de stat au menţionat şi rachetele balistice Dongfeng ale Chinei, dar fără a spune dacă au fost folosite.

Ca răspuns la exerciţii, Taiwanul a acuzat China de „provocare iraţională şi tulburarea păcii şi stabilităţii regionale”. Ministerul Apărării a declarat că forţele maritime, aeriene şi terestre au fost puse în alertă, securitatea bazei a fost întărită şi forţele de apărare aeriană şi antirachetă au primit ordin să monitorizeze posibile ţinte.

Exerciţiile sunt primul răspuns concret al Chinei la inaugurarea lui Lai Ching-te ca noul preşedinte al Taiwanului, care a avut loc luni, după câştigarea alegerilor din ianuarie. Atât Lai, cât şi predecesorul Tsai Ing-wen aparţin Partidului Democrat Progresist (DPP), pe care Beijingul îl consideră separatist.

Presa de stat chineză a informat joi dimineaţă că exerciţiile, cu numele de cod Joint Sword-2024A, vor implica unităţi din armata, marina, forţele aeriene şi forţele de rachete, care operează în strâmtoarea Taiwan, la nord, la sud şi la est de insulă principală. Unităţile se vor deplasa, de asemenea, în jurul insulelor Kinmen, Matsu, Wuqiu şi Dongyin, toate aproape de China continentală.

Purtătorul de cuvânt al Armatei de Eliberare a Poporului (PLA), Li Xi, a declarat că exerciţiile „vor servi ca o pedeapsă puternică pentru actele separatiste ale forţelor de independenţă din Taiwan” şi ca un avertisment sever împotriva interferenţelor şi provocărilor forţelor externe”, a raportat agenţia de ştiri de stat Xinhua.

Joi după-amiază, postul de stat a declarat că discursul lui Lai a fost „extrem de dăunător” şi că exerciţiile – pe care le-a numit „contramăsuri” – sunt „legitime, legale şi necesare”.

„Actualul exerciţiu militar nu numai că nu ajută la pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwan, dar evidenţiază şi natura hegemonică a [Partidului Comunist Chinez]”, a spus Ministerul Apărării din Taiwan.

Urmează un an de presiune pentru Taiwan

Analiştii spun că numele ales pentru exerciţiu, cu sufixul „2024A”, sugerează că mai multe exerciţii care vizează Taiwan ar putea fi planificate în acest an.

„Acesta pare a fi un preludiu pentru exerciţii militare ulterioare şi mai mari”, a spus Wen-ti Sung, analist politic şi expert în China la Universitatea Naţională Australiană.

Beijingul susţine că Taiwanul este o provincie a Chinei şi a promis să o anexeze cu forţa, dacă este necesar. Guvernul şi poporul Taiwanului resping în mod covârşitor perspectiva guvernării PCC, iar liderii din Taiwan au promis că vor creşte măsurile de descurajare şi vor întări apărarea, îndemnând China să înceteze ameninţările şi să revină la dialog.

În ultimii ani, China şi-a intensificat presiunea asupra Taiwanului, sporind incursiunile forţelor aeriene în zona de identificare a apărării aeriene şi constrângerea economică, pentru a convinge Taiwan să accepte o preluare fără război.

Hărţile zonelor de exerciţiu publicate joi dimineaţă au arătat exerciţiile în zone similare cu cele din 2022, când China a înconjurat Taiwanul cu exerciţii cu foc real, ca răspuns la vizita la Taipei a preşedintelui Camerei SUA de atunci, Nancy Pelosi. Cu toate acestea, analiştii au remarcat adăugarea insulelor offshore ale Taiwanului, sugerând că PLA practică noi strategii.

Comandamentul Teatrului de Est al Armatei de Eliberare a Poporului Chinez (PLA) a lansat harta demonstrativă a exerciţiilor militare Joint Sword-2024A desfăşurate în apropierea insulei Taiwan.

Secretarul de cabinet al Japoniei, Yoshimasa Hayashi, a declarat joi că guvernul său va contacta Beijingul pentru a comunica „direct şi clar” importanţa menţinerii păcii şi stabilităţii în strâmtoarea Taiwan.

Japonia are o relaţie puternică cu Taiwan şi este un aliat apropiat al Statelor Unite. Japonia este din ce în ce mai îngrijorată de acţiunile Chinei în strâmtoarea Taiwan, în parte din cauza teritoriului Japoniei de lângă Taiwan.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici