China marchează 50 de ani de la înfiinţarea regiunii autonome Tibet criticându-l pe Dalai Lama

China a marcat marţi 50 de la înfiinţarea regiunii autonome Tibet, pe Acoperişul Lumii, îndemnând la unitate împotriva liderului spiritual în exil al acesteia, Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama, relatează Reuters în pagina electronică.

662 afișări
Imaginea articolului China marchează 50 de ani de la înfiinţarea regiunii autonome Tibet criticându-l pe Dalai Lama

Dalai Lama (Foto: AFP / Mediafax Foto)

Yu Zhengsheng, însărcinat cu grupurile religioase şi minorităţile etnice, numărul patru în ierarhia Partidului Comunist, a insistat în discursul pe care l-a susţinut asupra liniei oficiale, potrivit căreia Dalai Lama, care a fugit din China în 1959, după eşecul unei revolte faţă de regimul chinez, este un "separatist violent".

Dalai Lama, care s-a refugiat în India, afirmă, în schimb, că el doreşte doar puţin mai multă autonomie pentru patria sa.

"Oamenii de toate etniile sunt angajaţi într-o luptă hotărâtă împotriva separatismului, contracarând în permanenţă activităţile separatiste şi de sabotaj ale clicii lui Dalai Lama şi forţelor ostile străine", a declarat Yu în faţa marelui Palat Potala din Lhasa, cel mai înalt palat din lume, odinioară reşedinţa lui Dalai Lama.

Yu, care a condus delegaţia Guvernului central în regiune, a vorbit în faţa unor oficiali, a unor tibetani purtând costume tradiţionale şi a unor studenţi care fluturau steaguri ale Chinei.

O procesiune de caruri alegorice, evocând realizările Partidului Comunist, iar altele înfăţişând monumente celebre din Tibet, ca Palatul Potala, a defilat pe străzi, după discursuri.

Yu a îndemnat luni armata, poliţia şi personalul judiciar din Tibet să fie pregătite "să poarte o luptă îndelungată împotriva clicii celui de-al 14-lea Dalai Lama", potrivit agenţiei oficiale de ştiri Xinhua.

Presa de stat a profitat de aniversare pentru a lansa atacuri la adresa lui Dalai Lama.

Tabloidul naţionalist The Global Times, deţinut de către Cotidianul Poporului, organul de presă al partidului unic, l-a numit pe laureatul Nobelului pentru Pace un "trişor" şi un "conducător crud în exil".

Anul acesta au loc mai multe aniversări sensibile pentru regiunea îndepărtată pe care China o conduce cu o mână de fier din 1950, când trupele comuniste au mărşăluit şi au preluat controlul, printr-o "eliberare paşnică", în opinia Beijingului.

Tibetul a sărbătorit împlinirea vârstei de 80 de ani de către Dalai Lama şi a marcat 20 de ani de la dispariţia unui tânăr tibetan care a fost ales de Dalai Lama al doilea în ierarhia tibetană budistă.

Tânărul, în vârstă de şase ani la momentul dispariţiei, "trăieşte o viaţă normală", a anunţat duminică un oficial chinez de rang înalt.

Organizaţia Free Tibet a denunţat aceste ceremonii, luni, apreciind că ele "pot fi organizate în PR-ul secolului al XXI-lea, dar fac parte din epoca lui Mao", referindu-se la fondatorul Chinei moderne, Mao Zedong.

Tibetul rămâne supus unor măsuri de securitate stricte, iar vizitele jurnaliştilor străini sunt limitate, ceea ce îngreunează evaluarea situaţiei regiunii.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici