China, precaută în a-i ajuta pe ruşi. Beijingul nu dă semne că ar fi dispus să îşi rişte propriul acces pe pieţele americane şi europene

China este singura ţară care ar putea ajuta Rusia să reducă impactul sancţiunilor economice asupra invaziei Ucrainei , dar guvernul preşedintelui Xi Jinping nu dă deocamdată niciun semn că ar putea fi dispus să-şi rişte propriul acces pe pieţele americane şi europene.

10642 afișări
Imaginea articolului China, precaută în a-i ajuta pe ruşi. Beijingul nu dă semne că ar fi dispus să îşi rişte propriul acces pe pieţele americane şi europene

Chiar dacă Beijingul şi-ar dori, capacitatea sa de a-l sprijini pe preşedintele Vladimir Putin importând mai mult gaz rusesc şi alte bunuri este destul de limitată.

Relaţiile cu Moscova s-au încălzit de când Xi a preluat puterea în 2012, motivat de resentimentele comune faţă de Washington, însă interesele celor doi lideri politici pot intra în conflict. În timp ce armatele lor desfăşoară exerciţii comune, Putin este neliniştit de prezenţa economică în creştere a Chinei în Asia Centrală şi Orientul Îndepărtat al Rusiei.

„Relaţiile dintre China şi Rusia sunt la cel mai înalt nivel din istorie, dar cele două ţări nu sunt o alianţă”, a spus Li Xin, expert în relaţii internaţionale la Universitatea de Ştiinţe Politice şi Drept din Shanghai, citat de AP News.

Ca răspuns la invazie, Washington, Marea Britanie, Uniunea Europeană şi alţi aliaţi au anunţat sau au promis sancţiuni împotriva băncilor, oficialilor, liderilor de afaceri şi companiilor ruseşti, precum şi controale la export menite să „înfometeze” industriile şi armata Rusiei.

Guvernul lui Xi s-ar putea să-l sprijine pe Putin cu aceste sancţiuni, iar companiile chineze ar putea folosi situaţia pentru a urmări acorduri mai bune, dar analiştii spun că Beijingul va fi atent pentru a nu fi şi el vizat.

„China nu vrea să se implice atât de mult încât să ajungă să sufere din cauza sprijinului său pentru Rusia”, a spus Mark Williams, economist şef pentru Asia pentru Capital Economics.

Comerţul chinezesc cu Rusia a crescut la 146,9 miliarde de dolari anul trecut, dar aceasta este mai puţin de o zecime din totalul de 1,6 trilioane de dolari din comerţul Chinei cu Statele Unite şi UE.

„Totul depinde dacă sunt dispuşi să-şi rişte accesul pe pieţele occidentale pentru a ajuta Rusia şi, personal, nu cred că sunt”, a spus Williams. „Nu este o piaţă atât de mare”.

China, a doua cea mai mare economie a lumii, este una dintre puterile importante care nu a condamnat vehement invazia.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici