China şi-a prezentat "planul cincinal". Ţara anunţă investiţii masive în cărbune în ciuda angajamentele privind obiectivele de mediu

  • China va investi mai mult în cărbune pentru a-şi alimenta economia în următorii cinci ani, potrivit unui plan guvernamental publicat vineri, care doar a sporit modest ambiţiile regenerabile.
  • Ecologiştii sperau că planul naţional de dezvoltare pe cinci ani al Chinei, dezvăluit în sesiunea sa parlamentară anuală, va oferi o foaie de parcurs pentru obiectivul său de neutralitate în priviţa carbonului până în 2060.
  • Cu toate acestea, planul, anunţat de premierul Li Keqiang, a semnalat un interes redus în scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră.
1058 afișări
Imaginea articolului China şi-a prezentat "planul cincinal". Ţara anunţă investiţii masive în cărbune în ciuda angajamentele privind obiectivele de mediu

China şi-a prezentat "planul cincinal". Ţara anunţă investii masiv în cărbune în ciuda angajamentele privind obiectivele de mediu

Investiţiile în cărbune şi combustibili fosili sunt amplu prezente în planul de cinci ani al Chinei fiind o contradicţie faţă de angajamentele privind obiectivele faţă de mediu, avertizează specialiştii, relatează Yahoo News.

Lipsa unui plafon pentru consumul total de energie a fost una dintre excluderile notabile.

Planul stabileşte obiectivul de a genera 20% din energie din combustibili nefosili până în 2025, o creştere mică faţă de 15,9% cât este în prezent. Nu au existat obiective specifice pentru creşterea capacităţii eoliene, solare sau hidro, deşi s-au angajat să investească mai mult în surse regenerabile.

China este cel mai mare poluator din lume, elberând peste un sfert din toate emisiile de gaze cu efect de seră legate de încălzirea globală.

Planul economic nu interzice dezvoltarea de noi centrale electrice pe cărbune. În schimb, cabinetul Chinei a emis o directivă pentru „creşterea ponderii unităţilor de putere pe cărbune de mare capacitate”. 

Recuperarea impresionată post-pandemică a ţării a fost stimulată de investiţii grele în infrastructură, iar ecologiştii sunt îngrijoraţi că acest lucru ar putea opri trecerea către politici mai ecologice.

În ciuda blocării afacerilor pentru a reduce răspândirea virusului, emisiile de carbon ale Chinei pentru 2020 au fost cu 1,5% mai mari decât cele din 2019, potrivit datelor publicate de biroul de statistici săptămâna trecută. La nivel global lucrurile au stat altfel: Măsurile de carantină din întreaga lume au condus la o scădere fără precedent a emisiilor de aproximativ 7% în 2020, sau de aproximativ 2,6 miliarde de tone de CO2.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici