China, trasă la răspundere după ce zeci de avioane militare au zburat peste un stat malaezian interceptând aeronave de transport

  • Ministerul de externe al Malaeziei a descris manevra drept „o ameninţare serioasă la adresa suveranităţii naţionale”.
  • Potrivit forţelor aeriene malaeziene, aeronavele chineze „zburau în formaţie tactică”.
  • Ministrul de externe din Malaezia a declarat că avioanele au intrat în „zona maritimă” a ţării şi că va fi depusă o plângere la Beijing.
912 afișări
Imaginea articolului China, trasă la răspundere după ce zeci de avioane militare au zburat peste un stat malaezian interceptând aeronave de transport

FOTO Profimedia, avion de luptă chinez Xian Y-20

Malaezia a declarat că va convoca ambasadorul Chinei după ce 16 avioane militare chineze au zburat peste statul malaezian Sarawak. Avioanele de luptă au fost amestecate pentru a intercepta luni avioanele de transport, după ce au detectat activităţi „suspecte” peste Marea Chinei de Sud, informează BBC.

Ministerul de externe al Malaeziei a descris manevra drept „o ameninţare serioasă la adresa suveranităţii naţionale”. China, însă, a declarat că aeronavele sale au respectat dreptul internaţional.

Potrivit forţelor aeriene malaeziene, aeronavele chineze „zburau în formaţie tactică” la o distanţă de până la 8,2 km şi se aflau la o distanţă de 60 de mile marine (110 km) de Sarawak, un stat malaezian  de pe insula Borneo. Încercările de a le contacta nu au fost ignorate, se arată într-un comunicat.

Avioanele de luptă din Malaezia au fost apoi scoase din baza aeriană Labuan pentru a efectua „identificarea vizuală”.

Ministrul de externe, Hishammuddin Hussein a declarat că avioanele au intrat în „zona maritimă” a ţării şi că va fi depusă o plângere la Beijing.

El a spus că ambasadorul chinez este chemat să explice „încălcarea spaţiului aerian şi a suveranităţii din Malaezia”.

"Poziţia Malaeziei este clară - a avea relaţii diplomatice prietenoase cu orice ţară nu înseamnă că vom face compromisuri cu privire la securitatea noastră naţională", a spus el într-un comunicat.

O declaraţie a ambasadei chineze la Kuala Lumpur a negat incidentul, spunând că avioanele militare chineze se bucurau de „libertatea de zbor în spaţiul aerian relevant”.

"În timpul acestui antrenament, aeronavele militare chineze au respectat strict legislaţia internaţională relevantă şi nu au pătruns în spaţiul aerian teritorial al niciunei alte ţări", a spus un purtător de cuvânt.

"China şi Malaezia sunt vecini prietenoşi, iar China este dispusă să continue consultările bilaterale prietenoase cu Malaezia pentru a menţine împreună pacea şi stabilitatea regională".

În ultimii ani, Marea Chinei de Sud a devenit un motiv de ceartă între China şi alte naţiuni din regiune care pretind suveranitatea asupra a două lanţuri insulare în mare parte nelocuite, Paracels şi Spratlys.

China revendică cea mai mare porţiune de teritoriu, afirmând că drepturile sale datează de secole.

În martie, Filipine a depus o plângere la adresa Chinei, spunând că peste 200 de bărci de pescuit chineze invadă apele sale teritoriale.

Filipine spune că bărcile nu par să pescuiască şi sunt echipate de poliţie maritimă chineză. China a ignorat acuzaţiilel.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici