China va încerca să consolideze puterea tânărului Kim Jong-un în Coreea de Nord

China, care a anticipat mai de mult moartea lui Kim Jong-il şi perioada de tranziţie din Coreea de Nord, va face totul pentru a consolida instalarea fiului acestuia la conducerea acestei ţări aliate, imprevizibile şi care deţine arma nucleară.

1326 afișări
Imaginea articolului China va încerca să consolideze puterea tânărului Kim Jong-un în Coreea de Nord

Kim Jong-un (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Decesul, pe 17 decembrie, al "liderului iubit" nu a luat China prin surprindere, dovadă fiind rapiditatea cu care şi-a exprimat "condoleanţe profunde", l-a recunoscut pe Kim Jong-un şi şi-a exprimat, ulterior, grija faţă de stabilitatea Coreei de Nord.

"Chinezii se pregăteau (de decesul lui Kim Jong-il) împreună cu nord-coreenii", afirmă Scott Bruce de la Universitatea din San Francisco. "Călătoriile în China ale lui Kim Jong-il din ultimii trei ani par a fi motivate parţial de pregătirile pentru succesiunea sa", subliniază el.

Iar Kim Jong-il, afectat de un atac cerebral în 2008, a efectuat cel puţin patru vizite în decurs de aproape un an, până în vara lui 2011, la marele său aliat şi cel mai important furnizor de ajutoare pentru ţara sa.

De asemenea, fiul său cel mic pare că s-a întâlnit cu o delegaţie formată din oficiali chinezi de rang înalt la Phenian, la sfârşitul lui 2010. "Aceasta i-a acordat binecuvântarea Beijingului pentru cea de a treia generaţie (a familiei) Kim", adaugă analistul.

Nimeni nu se îndoieşte că China va supraveghea gesturile noii conduceri, mai extinse, de cealaltă parte a frontierei comune de 1.400 de kilometri.

Însă Beijingul va încerca, de asemenea, să joace un rol sporit, potrivit unor experţi care, la fel ca Scott Bruce, văd China "punând Coreea de Nord şi mai mult sub atenţie, pentru a se asigura că acest stat nu se prăbuşeşte".

Pentru China, stabilitatea vecinului său este cu atât mai crucială în acest an, de reînnoire a echipelor comuniste aflate la conducere la Beijing şi de relansare a creşterii economice.

Ea este îngrijorată de ideea unei prăbuşiri a Coreei de Nord, care ar însemna "riscul refugiaţilor, armelor nucleare scăpate de sub orice control, haos economic regional şi staţionarea de militari americani în Peninsula Coreea", afirmă John Feffer, coordonator al Foreign Policy in Focus, cu sediul la Washington.

În opinia Valeriei Niquet de la Fundaţia pentru Cercetare Strategică cu sediul la Paris, "principala temere" a Chinei este să vadă prăbuşindu-se un regim care are o "importanţă strategică considerabilă" pentru ea. Mai ales într-o perioadă în care "reaşezarea regională (a) Statelor Unite (în Asia) şi consolidarea alianţelor regionale în jurul Washingtonului" evoluează "în sens contrar intereselor" Beijingului.

China vrea, de asemenea, să îşi păstreze rolul de "intermediar esenţial" în dosarul nuclear nord-coreean şi în negocierile între multilaterale pe care le găzduieşte şi pe care vrea să le relanseze.

Astfel, prioritatea sa este nu doar "o liniştire, aşa cum a spus-o interlocutorilor săi japonezi, americani şi sud-coreeni" după moartea lui Kim Jong-il, ci şi, "în măsura posibilului, controlarea procesului de succesiune din Coreea de Nord", apreciază Niquet.

"China va face tot ceea ce va fi necesar pentru a permite consolidarea puterii lui Kim Jong-un", este de părere Feffer. Mai ales prin intermediul dezvoltării economice a acestei ţări victimă a unor penurii şi sancţiuni internaţionale.

În cadrul vizitelor în zone dezvoltate sau în uzine, Kim Jong-il a profitat de ultimele sale călătorii în China pentru a observa îndeaproape experienţa formidabil de reuşită a unei deschideri economice.

China va încerca să "injecteze suficiente resurse şi expertiză în Coreea de Nord, cu scopul de a pune această ţară pe picioare", apreciază Feffer.

În schimbul lor, Beijingul a negociat acorduri favorabile în domeniul extracţiei de cupru, cărbune şi chiar terenuri rare şi a obţinut acces la porturi, ca cel de la Rajin (est), care îi oferă acces la Marea Japoniei timp de zece ani.

Creşterea la un nivel exprimat cu două cifre a schimburilor comerciale, care au alimentat o corupţie ce face să huzurească elitele nord-coreene, ar urma să continue.

China "este pregătită să susţină (Phenianul) în reformele vizând stabilitatea", confirmă Jia Qingguo de la Universitatea din Beijing.

"Bineînţeles, Guvernul chinez este îngrijorat", continuă acesta.

"Baza puterii lui Kim Jong-un nu este destul de solidă. Acesta este lucrul cel mai îngrijorător", a subliniat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici