Chişinăul protestează faţă de implicarea Rusiei în procesele politice din Republica Moldova

Ambasadorul rus la Chişinău, Farit Muhametşin, a fost convocat la Ministerul moldovean de Externe în legătură cu "implicarea tot mai activă a Rusiei în procesele politice din Republica Moldova".

604 afișări
Imaginea articolului Chişinăul protestează faţă de implicarea Rusiei în procesele politice din Republica Moldova

Chişinăul protestează faţă de implicarea Rusiei în procesele politice din Republica Moldova (Imagine: Mediafax Foto)

Ministrul adjunct de Externe de la Chişinău, Valeriu Chiveri, l-a atenţionat vineri pe diplomatul rus că implicarea Rusei în alegerile din regiunea autonomă Găgăuzia a Republicii Moldova, de partea unui candidat la funcţia de guvernator, este inacceptabilă. "Aceasta umbreşte dezvoltarea relaţiilor constructive între cele două state", se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe de la Chişinău, citat de Deutsche Welle în pagina electronică.

Ambasadorul rus a fost convocat la MAE după ce joi liderul Partidului Liberal-Democrat, Vlad Filat (parte a alianţei minoritare de guvernare susţinută de comunişti), a cerut, în Parlament, autorităţilor statului să ia măsuri în legătură cu implicarea brutală a Rusiei în alegerile din Găgăuzia. "Solicit instituţiilor statului să acţioneze în strictă conformitate cu legea, în special Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene să dea calificarea necesară şi să solicite Federaţiei Ruse să nu se implice în treburile interne ale Republicii Moldova", a spus Filat.

El a precizat că acest mesaj nu este împotriva Federaţiei Ruse, ci unul pentru cetăţenii Republicii Moldova, "să nu se lase manipulaţi şi să respecte legislaţia naţională". "Alegerile din Autonomia Găgăuză sunt foarte importante pentru Republica Moldova. Dacă nu vom lua act şi nu vom acţiona, putem crea un precedent foarte periculos", a avertizat Filat.

Socialiştii proruşi din Legislativul de la Chişinău au reacţionat imediat împotriva celor care au denunţat implicarea Rusiei în procesele politice din sudul ţării. Socialiştii şi Rusia susţin deschis candidatura Irinei Vlah la funcţia de başcan (guvernator) al Găgăuziei.

Pe parcursul campaniei electorale din Găgăuzia, Irina Vlah şi liderul socialiştilor Igor Dodon au efectuat mai multe vizite la Moscova, unde au cerut sprijinul Kremlinului. Ulterior, un consilier al preşedintelui rus sosit la Comrat (centrul administrativ al Autonomiei Găgăuze) a făcut campanie pentru candidatul Irina Vlah.

Vineri seară, în cadrul unei emisiuni televizate, Vlad Filat a acuzat Partidul Socialiştilor (partid de opoziţie care deţine 25 din totalul de 101 mandate de deputat) că "reprezintă interesele altui stat într-o manieră deschisă şi sfidătoare".

Anterior, unul dintre foştii lideri ai Partidului Socialiştilor, Valentin Krîlov, l-a acuzat pe liderul partidului, Igor Dodon, că ar fi "un instrument al unor scenarii care pot provoca vărsări de sânge în Republica Moldova şi în regiune".

Anul trecut, Igor Dodon a promovat ideea organizării unor referendumuri locale consultative în problema aderării Republicii Moldova la Uniunea Vamală, promovată de Rusia. Solicitarea sa a coincis cu semnarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu UE, dar şi cu referendumul organizat de separatiştii proruşi privind aderarea Crimeei la Rusia. Iniţiativa socialistului a fost privită atunci la Chişinău ca o încercare a Moscovei de a destabiliza Moldova.

În 2013, Igor Dodon a încercat să readucă în discuţie problema federalizării Republicii Moldova, o iniţiativă rusească eşuată în 2004, după ce Chişinăul a respins "Memorandumul Kozak". Dodon susţinea atunci că "federalizarea ar fi unica soluţie pentru diferendul transnistrean".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici