Chuck Hagel: Statele Unite sunt în război cu grupul terorist Stat Islamic. SUA vor riposta dacă Damascul va ataca avioane americane

Statele Unite sunt în război cu grupul terorist sunnit Stat Islamic, afirmă secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, citat de USA Today. Atacurile aeriene pe care Statele Unite intenţionează să le efectueze împotriva grupării Statul Islamic în Siria vor viza "sanctuare" ale jihadiştilor, a spus Chuck Hagel marţi, într-o audiere în Senat.

1711 afișări
Imaginea articolului Chuck Hagel: Statele Unite sunt în război cu grupul terorist Stat Islamic. SUA vor riposta dacă Damascul va ataca avioane americane

SUA vor riposta dacă Damascul va ataca avioane americane, avertizează un oficial de la Washington (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Suntem în război cu grupul terorist Stat Islamic în Irak şi Levant, aşa cum suntem şi cu reţeaua Al-Qaida", a declarat Hagel.

"Dar distrugerea grupului SIIL va necesita nu doar eforturi militare, ci şi progrese politice în regiune, parteneri eficienţi în Siria şi Irak", a explicat şeful Pentagonului.

Grupul terorist Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria, Stat Islamic în Irak şi Levant - SI/SIIS/SIIL) ocupă vaste regiuni din estul Siriei şi din nord-vestul Irakului, unde a instituit un "califat islamic". Gruparea teroristă sunnită a decapitat doi cetăţeni americani şi un britanic.

Hagel: Atacurile americane în Siria vor viza "sanctuare" ale grupării Statul Islamic

Atacurile aeriene pe care Statele Unite intenţionează să le efectueze împotriva grupării Statul Islamic în Siria vor viza "sanctuare" ale jihadiştilor, a anunţat secretarul american al Apărării Chuck Hagel marţi, într-o audiere în Senat, relatează AFP.

Hagel a declarat că raidurile americane vor viza "sanctuarele (grupării) Statul Islamic în Siria. Acest lucru include centrele de comandament, capacităţile logistice şi infrastructurile".

Alături de el, generalul Martin Dempsey, şeful Statului Major interarme, a avertizat că această campanie aeriană nu va semăna cu cea din 2003, în Irak, împotriva lui Saddam Hussein. Numită la vremea respectivă "shock and awe" (şoc şi groază), ea miza pe o dominare rapidă a inamicului.

Această campanie împotriva grupării Statul Islamic "va fi cumplită şi lungă", a subliniat generalul Dempsey.

Forţele aeriene americane au efectuat, începând de la 8 august, 162 de raiduri împotriva unor poziţii jihadiste în Irak, un "cancer" în opinia preşedintelui Barack Obama.

Deşi Obama şi-a exprimat intenţia de a-i viza pe jihadişti în Siria, niciun atac american nu a avut loc, până acum, pe teritoriul sirian.

"Dacă atacaţi Statele Unite, nu veţi fi în securitate nicăieri", sublinia preşedintele american miercuri, într-un discurs televizat.

SUA vor riposta dacă Damascul va ataca avioane americane, avertizează un oficial de la Washington

Armata americană va riposta în cazul în care armata siriană va ataca vreunul din avioanele care vor efectua raiduri împotriva jihadiştilor din cadrul grupării Stat Islamic, a avertizat luni un oficial de rang înalt american.

 Potrivit acestui oficial, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, Washingtonul deţine informaţii exacte cu privire la localizarea instalaţiilor antiaeriene siriene şi aviaţia americană va răspunde în cazul în care ar fi ţinta unor tiruri.

Statele Unite încă nu au efectuat atacuri împotriva SI în teritoriul sirian.

Preşedintele Barack Obama a anunţat miercuri că Statele Unite sunt pregătite să efectueze atacuri aeriene contra SI în Siria, însă a subliniat că exclude orice cooperare cu regimul de la Damasc, care, potrivit lui, şi-a "pierdut legimitatea".

 Joi, un ministru sirian a afirmat că orice acţiune militară americană în Siria fără aprobarea puterii ar fi considerată drept un "atac".

"Trebuie să existe cooperare şi coordonare cu Siria şi să se obţină aprobarea sa pentru orice tip de acţiune pe teritoriul său", a declarat secretarul de Stat pentru Reconciliere Naţională, Ali Haidari, fără să precizeze care ar putea fi răspunsul sirian.

În urmă cu un an, Obama a anunţat că Statele Unite sunt pregătite să atace ţinte ale regimului sirian cu obiectivul de a-l disuada pe Bashar al-Assad de a recurge din nou la arsenalul său chimic. Preşedintele american a renunţat în cele din urmă la acest plan în favoarea unei propuneri ruse de distrugere a armelor chimice siriene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici