Cine este Mamnoon Hussain, noul preşedinte al Pakistanului

Mamnoon Hussain, ales marţi preşedinte al Pakistanului, este un om de afaceri născut în India care s-a îmbogăţit din comerţul cu textile şi ale cărui legături cu mediile de afaceri ar putea fi un avantaj pentru revigorarea economiei pakistaneze.

231 afișări
Imaginea articolului Cine este Mamnoon Hussain, noul preşedinte al Pakistanului

CINE ESTE Mamnoon Hussain, noul preşedinte al Pakistanului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest om de afaceri născut în India în 1940, cu şapte ani înainte de crearea Pakistanului, a fost ales preşedinte marţi, de o comisie formată din deputaţi şi senatori.

Moştenitorul unei fabrici de textile, Hussain s-a impus în mediile de afaceri din Karachi, devenind ulterior membru al Ligii Musulmane (PML-N), formaţiunea lui Nawaz Sharif care a ajuns la putere după alegerile parlamentare din mai.

"Este o persoană integră şi directă", mărturiseşte Tariq Khaliq, care este prieten cu Mamnoon Hussain de cinci decenii.

"Este exact opusul lui Asif Ali Zardari", actualul preşedinte, foarte apropiat de mediile de afaceri dar acuzat de corupţie, adaugă Khaliq.

În vârstă de 73 de ani, "Mamnoon Hussain este un politician moderat, de aceea Nawaz Sharif l-a ales pentru a deveni preşedinte", explică analistul Hasan Askari.

Hussain îi va succeda lui Asif Ali Zardari, al cărui mandat la conducerea statului se încheie la 8 septembrie.

În Pakistan, preşedintele este ales de către un comitet alcătuit din membrii Parlamentului naţional şi deputaţi ai Adunărilor din patru provincii. Fiecare provincie dispune de acelaşi număr de voturi pentru alegerile prezidenţiale, o măsură menită să păstreze echilibrul în acest stat, unde peste aproximativ jumătate din populaţie locuieşte în provincia Pendjab.

Iniţial, alegerile prezidenţiale au fost planificate pe 6 august, fiind devansate pentru marţi de către Curtea Supremă de Justiţie. Această decizie a fost criticată de către Partidul Popular Pakistanez (PPP) al preşedintelui Zardari, o formaţiune care a trecut în opoziţie după eşecul la legislative, câştigate de către Liga Musulmană (PML-N) a fostului premier Nawaz Sharif.

PPP, în prezent principala formaţiune a opoziţiei, a fost nemulţumit de decizia Curţii Supreme de Justiţie şi a boicotat acest scrutin, pe care nu avea şanse să-l câştige.

În urma boicotului PPP, a retragerii unor candidaturi şi respingerii altora, doar două persoane au candidat pentru postul de preşedinte al Republicii islamice Pakistan.

Mamnoon Hussain, membru al PML-N, care a făcut avere în industria textilă şi a ocupat pentru scurt timp funcţia de guvernator al provinciei sudice Sind, în 1999, a concurat cu Wajihuddin Ahmed, un fost judecător al Curţii Supreme de Justiţie, loial formaţiunii Tehreek-e-Insaf (PTI) a fostulului campion de cricket Imran Khan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici