Cine este sergentul Robert Bales, autorul crimelor din Kandahar. Apropiaţii îl descriu ca un tip "simpatic", cu un trecut cu probleme

Sergentul american Robert Bales, care urmează să fie inculpat vineri pentru uciderea a 17 civili afgani, este un lider de trupă "relaxat", potrivit anturajului său, însă unele lucruri din trecut îi afectează imaginea de cap de familie.

289 afișări
Imaginea articolului Cine este sergentul Robert Bales, autorul crimelor din Kandahar. Apropiaţii îl descriu ca un tip "simpatic", cu un trecut cu probleme

Cine este sergentul Robert Bales, autorul crimelor din Kandahar. Apropiaţii îl descriu ca un tip "simpatic", cu un trecut cu probleme

De la atacul sângeros din 11 martie, pentru care este încarcerat într-o închisoare militară din Fort Leavenworth (Kansas, centru) şi riscă pedeapsa cu moartea, subofiţerul în vârstă de 38 de ani, căsătorit şi cu doi copii, are două feţe.

Prima este ilustrată de cele câteva fotografii date publicităţii de către armata americană, care prezintă un bărbat zâmbind, cu o privire senină, o bărbie proeminentă şi faţa arsă de soare, şi de cele câteva confidenţe culese de presă de la prieteni şi camarazi de arme, potrivit cărora este un "tip simpatic", jovial, pus mereu pe glume.

Este un "subofiţer tipic, musculos, cu un zâmbet uşor naiv", a declarat pentru Wall Street Journal un fost căpitan, Blake Hall.

Din cauza figurii eroului, atât de des invocată în Statele Unite, sergentul Bales este prezentat drept modelul patriotului. Angajat timp de două luni după atacurile de 11 septembrie, el a petrecut de atunci 37 de luni în trei mobilizări în Irak, în decembrie fiind mobilizat din nou pentru luptă în Afganistan.

El este un soldat exemplar, potrivit colegilor săi. "Vă rog, rugaţi-vă pentru sergentul Bales. Ştiu că această crimă pe care i-o reproşăm este teribilă, dar el nu este", se arată într-un mesaj postat de căpitanul Chris Alexander pe pagina sa de Facebook.

Un alt ofiţer, comandantul Brent Clemmer, nu a încetat să insiste asupra conduitei eroice a sergentului Bales în cursul luptei de la Najaf (Irak) din 2007, o importantă faptă de arme contra insurecţiei irakiene.

Rănit la un picior şi victimă a unui traumatism cranian pe când se afla în Irak, sergentul Bales a primit în cariera sa 21 de decoraţii şi citări, cea mai prestigioasă fiind "medalia pentru bună conduită".

Pentru el, la fel ca şi pentru apropiaţii săi, funesta noapte de 11 martie este un mister total.

"Victimele şi familiile lor sunt în rugăciunile mele, alături de soţul meu pe care îl iubesc atât de mult", a declarat soţia sa, Karilyn Bales, citată într-un comunicat. "Şi eu vreau să ştiu ce s-a întâmplat. Vreau să ştiu cum s-a putut întâmpla aşa ceva", continuă ea.

Avocatul său, John Henry Browne, pledează un caz de amnezie şi anunţă că nu va utiliza teza nebuniei, ci pe cea a unei "alterări a discernământului" la momentul faptelor, susceptibilă să constituie o circumstanţă atenuantă.

În oraşul său natal, Norwood, lângă Cincinnati, în statul Ohio (nord), oamenii îşi amintesc despre el ca despre un "lider" şi un foarte bun jucător de fotbal american. Student la Facultatea de Economie a Universităţii din Ohio, el abandonează studiile în 1996, după doi ani, fără diplomă.

Se angajează ulterior într-un post de consilier financiar. Dezvăluie un aspect mai sumbru de personalitate în 2002, când agresează un paznic de cazinou din cauza unei fete şi comite un delict fugind în urma unui accident rutier.

În 2000 este acuzat de escrocherie de către un cuplu de bătrâni, cărora le administra economiile. Condamnat în 2003 să le restituie 1,5 milioane de dolari, nu este obligat să o facă atât timp cât se află în armată, potrivit unor jurişti.

Anul trecut, sergentul nu a primit o promovare şi mărirea de soldă aferentă. Soţia sa îşi mărturiseşte pe blog "marea decepţie după toate eforturile şi toate sacrificiile pe care Bob le-a făcut din iubire faţă de ţara, familia şi prietenii săi".

În plus, cuplul se afla în dificultate financiară. A fost nevoit să scoată la vânzare casa familiei din statul Washington (nord-est), lângă baza Lewis-McChord, unde militarul este staţionat.

Însă avocatul său respinge ipoteza unei precipitări. În opinia sa, nimeni nu poate să ajungă la asemenea extreme din cauza problemelor financiare.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici