Ciocniri între palestinieni şi israelieni în Ierusalimul de Est şi Cisiordania, manifestaţii în Gaza - VIDEO

Noi confruntări au avut loc între manifestanţi palestinieni şi forţe israeliene în Ierusalimul de Est şi Cisiordania ocupată, în timpul protestelor faţă de colonizarea israeliană, după rugăciunile de vineri, în timp ce în Fâşia Gaza s-au adunat mii de protestatari.

79 afișări
Imaginea articolului Ciocniri între palestinieni şi israelieni în Ierusalimul de Est şi Cisiordania, manifestaţii în Gaza - VIDEO

Ciocniri între palestinieni şi israelieni în Ierusalimul de Est şi Cisiordania, manifestaţii în Gaza (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Tinerii palestinieni au aruncat pietre împotriva militarilor şi poliţiştilor israelieni, forţele de securitate ripostând cu grenade lacrimogene, potrivit unor fotoreporteri AFP.

În sectorul estic din Ierusalim, anexat de Israel, ciocniri violente au avut loc în tabăra de refugiaţi din Shufat, unde poliţia a folosit masiv gazele lacrimogene, răspunzând la atacurile cu pietre, precum şi în cartierul Issawiyah.

La Shufat, poliţişti în civil au reţinut şase protestatari, potrivit martorilor. Situaţia era însă calmă în Oraşul Vechi al Ierusalimului.

Confruntări au avut loc de asemenea la Qalandiya, principalul punct de trecere între Ierusalim şi Ramallah, în Cisiordania, unde se află sediul Autorităţii Palestiniene.

Şase palestinieni au fost răniţi acolo, dintre care unul, lovit de o bilă de metal, era în stare critică la spitalul din Ramallah, potrivit unor surse medicale.

Poliţia, temându-se de o explozie de violenţă, a fost plasată din nou în alertă şi a interzis accesul la Esplanada Moscheilor, în Oraşul Vechi al Ierusalimului, pentru musulmanii cu vârste sub 50 de ani.

Nici o persoană nu a fost rănită la Ierusalim, potrivit poliţiei.

În Cisiordania, armata a efectuat trei arestări la Dir Nizam, la nord de Ramallah, în cursul unor confruntări cu aproximativ o sută de manifestanţi. Un militar a fost rănit uşor.

Tineri palestinieni au aruncat cu pietre la Bilin şi Nilin, sate emblematice ale campaniei palestiniene şi internaţionale de protest faţă de "bariera de securitate" israeliană în Cisiordania.

La Hebron, oraş unde se înregistrează de obicei tensiuni, aproximativ 300 de manifestanţi s-au strâns la apelul mişcării islamiste Hamas, în sectorul de oraş aflat sub controlul israelian, pentru a denunţa continuarea colonizării evreieşti.

"Către Ierusalim mărşăluiesc milioane de martiri", scandau manifestanţii. Aproximativ 60 de tineri au aruncat cu pietre în militari.

Mulţimile cele mai importante s-au strâns în Fâşia Gaza, la apelul Hamas, aflat la putere în această enclavă, şi al Jihadului islamic.

Peste 10.000 de persoane, dintre care 400 de activişti mascaţi, dar neînarmaţi, au manifestat în centrul teritoriului, iar 2.000 la Rafah, potrivit AFP.

Tensiunile politico-religioase s-au intensificat săptămâna trecută, după aprobarea de către Ministerul israelian de Interne a construcţiei unui număr de 1.600 de locuinţe în Ierusalimul de Est.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici