Circa 100.000 de creştini au părăsit oraşe din nordul Irakului ocupate de insurgenţi sunniţi

Insurgenţii sunniţi care au ocupat joi mai multe oraşe din nordul Irakului au forţat aproximativ 100.000 de creştini să fugă şi au dat jos crucile de pe biserici, anunţă Patriarhul Bisericii Caldeene catolice, Louis Sako, evocând un "dezastru umanitar".

235 afișări
Imaginea articolului Circa 100.000 de creştini au părăsit oraşe din nordul Irakului ocupate de insurgenţi sunniţi

Circa 100.000 de creştini au părăsit oraşe din nordul Irakului ocupate de insurgenţi sunniţi (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Circa 100.000 de creştini au fugit doar cu hainele de pe ei, mutându-se în regiunea Kurdistan", a explicat Patriarhul.

"Este un dezastru umanitar. Bisericile din oraşele ocupate au fost sparte, iar crucile au fost date jos de pe acoperişuri", a spus clericul catolic. În plus, circa 1.500 de manuscrise au fost arse, a precizat el.

Insurgenţi sunniţi membri ai grupului terorist Stat Islamic au ocupat joi Qaraqosh, cel mai mare oraş creştin din Irak (având 50.000 de locuitori), şi alte zone din provincia Ninive, inclusiv principalul oraş, Mosul.

"Am aflat că oraşele Qaraqosh, Tal Kayf, Bartella şi Karamlesh sunt goale, fiind sub controlul insurgenţilor", a declarat monseniorul Joseph Thomas, arhiepiscop caldeean de Kirkuk şi Suleimaniyeh.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici