CNN: Noile tancuri ale Ucrainei nu vor echilibra balanţa. Putin este foarte degajat, aşteptându-se la un KURSK 2.0

Cei care speră că principalele tancuri de luptă donate de aliaţii NATO Ucrainei vor avea un impact imediat în războiul acesteia cu Rusia ar trebui să-şi ajusteze aşteptările, transmite CNN.

39862 afișări
Imaginea articolului CNN: Noile tancuri ale Ucrainei nu vor echilibra balanţa. Putin este foarte degajat, aşteptându-se la un KURSK 2.0

Hepta

După ce s-a confirmat că îi vor fi livrate tancuri M-1 Abrams,  Leopard  şi Challenger, Kievul se confruntă acum cu realităţile logistice şi operaţionale ale încorporării unui sortiment de armuri grele foarte diferite şi complexe în unităţi de luptă eficiente.

Dar mai întâi, ucrainenii trebuie să ia în considerare termenul de livrare, transmite CNN

Chiar şi cele mai optimiste estimări susţin că va dura luni pentru ca tancurile să intre pe câmpul de luptă în număr pentru a face o mare diferenţă, în timp ce în cazul tancurilor Abrams ar putea trece mai mult de un an până când Ucraina va putea să le desfăşoare.

Secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat joi că Statele Unite vor furniza Ucrainei o versiune avansată a lui Abrams, M1A2.

SUA nu „au aceste tancuri disponibile în stocurile noastre americane”, a spus ea, adăugând că va dura „luni pentru a le transfera” în Ucraina. 

Mulţi analişti spun că ar face lucrurile mai uşoare pentru Ucraina să rămână cu un singur tip de tanc de transferat şi asta face decizia Germaniei de a permite să fie transferate mai multe tancuri Leopard. 

Tancurile de luptă principale moderne sunt piese complicate de arme. Arătând formidabil şi robust în exterior, o mare parte din eficienţa lor pe câmpul de luptă se rezumă la sistemele electronice şi computerizate sofisticate la baza lor.  

Întreţinerea tancurilor, repararea acestora şi furnizarea pieselor necesare necesită o pregătire detaliată, de la echipajele din vehicule până la traseul logistic care le sprijină, la sute sau poate mii de mile de linia frontului în estul Ucrainei.

Deoarece Abrams este fabricat american, are „o coadă logistică foarte lungă care se întinde până în SUA”, a spus Drew Thompson, cercetător principal în vizită la Şcoala de Politici Publice Lee Kuan Yew de la Universitatea Naţională din Singapore.

Componentele cheie care se uzează sau sunt deteriorate în luptă ar trebui înlocuite cu piese americane, care ar trebui trimise la un depozit de reparaţii din Ucraina sau, eventual  din Polonia, care este gata să primească la rândul ei tancuri Abrams. 

Thompson a spus că Pentagonul este bun în rezolvarea problemelor logistice dificile, „dar riscul este mare atât pentru SUA, cât şi pentru Ucraina”.

Gândiţi-vă câtă propagandă va face preşedintele rus Vladimir Putin când vor apărea imagini cu tancuri americane grav avariate  pe un câmp de luptă ucrainean.

Potrivit lui Drummond, care este consilier al producătorului de tancuri germane, peste 4.000 de tancuri Leopard sunt în serviciul armatelor europene. „Piesele de schimb sunt uşor disponibile din mai multe surse”, a spus el.

„Este cu siguranţă de preferat să poţi sprijini tancurile Leopard  de la o bază logistică europeană”, a spus Thompson.

Alte ţări NATO cu tancuri Leopard în arsenale includ Polonia, Grecia, Spania, Turcia, Ungaria, Danemarca, Portgual, Norvegia, Slovacia şi Republica Cehă. Solicitanţii NATO, Suedia şi Finlanda au, de asemenea, un număr substanţial de tancuri Leopard. 

Drummond oferă, de asemenea, o perspectivă istorică asupra motivului pentru care cifrele sunt atât de importante din cel de-al Doilea Război Mondial, când tancurile Sherman fabricate în SUA s-au confruntat cu tancurile Tiger germane.

„Tigerul a fost cuantificabil mai bun decât Sherman în multe zone. Dar Sherman a fost destul de bun”, a spus el.

Ceea ce i-a oferit cu adevărat un avantaj lui Sherman a fost că a fost conceput pentru a fi uşor de produs. Cu 49.234 de tancuri Sherman fabricate faţă de 1.347 tancuri germane Tiger, s-ar părea că cantitatea a depăşit calitatea”, a spus Drummond.

Există teama că Rusia ar putea învinge Ucraina în bătălii în care vor fi implicate tancuri. 

Rusia produce între 200 şi 500 de tancuri pe an. Potrivit statisticilor, Rusia are peste 10,000 de tancuri, care includ o varietate de tancuri T-72, 3,000 de tancuri T-80 şi 200 de tancuri T-90, plus aproximativ câteva zeci de tancuri T-14 Armata de ultima generaţie.

Vladimir Putin era la universitatea din Moscova în momentul când Occidentul anunţa că va livra tancuri moderne Ucrainei. Dictatorul rus s-ar părea că era degajat. 

Ştie că în bătălia de la Kursk din 1943, Armata Roşie dotată cu  5,128 de tancuri T-34 şi T-70 a  putut nimici armata nazistă care avea 2,928 tancuri Tiger I, Panzer III, Elefant, Panzer IV şi Panther cu tehnologie net superioară. 

Cantitatea a bătut calitatea. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici