Coloana oficială a preşedintelui somalez, atacată de către islamişti shebab

Islamiştii shebab au atacat marţi coloana oficială a preşedintelui somalez Hassan Sheikh Mohamud, în apropiere de oraşul portuar Merka, la 100 de kilometri sud de Mogadiscio, a afirmat pentru AFP un purtător de cuvânt al insurgenţilor.

527 afișări
Imaginea articolului Coloana oficială a preşedintelui somalez, atacată de către islamişti shebab

Preşedintele somalez Hassan Sheikh Mohamud (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Luptele cu escorta prezidenţială continuă, a precizat un purtător de cuvânt al islamiştilor somalezi shebab, Abdulaziz Abu Musab, care a anunţat că două vehicule au fost distruse de lansatoare de grenade. El nu a precizat dacă s-au înregistrat victime.

"Am creat o ambuscadă împotriva coloanei oficiale care îl însoţeşte pe preşedintele «autoproclamat» al Somaliei", a declarat Abulaziz Abu Musab, contactat telefonic, cu privire la şeful statului somalez, ales la începutul lui septembrie 2012 de un Parlament format din liderii tradiţionali.

Coloana oficială a fost atacată în apropierea localităţii Bufow, lână Merka, un fost fief al islamiştilor shebab preluat sub control, la sfârşitul lui august 2012, de către trupele Forţei Uniunii Africane în Somalia (AMISOM).

"Supraveghem toate mişcările sale", a afirmat purtătorul de cuvânt, referindu-se la preşedintele somalez.

În pofida atacului, preşedintele somalez a sosit nevătămat, marţi, la Merka, a anunţat Radio-Mogadishu.

O sursă diplomatică de la Mogadishu, citând un membru al anturajului prezidenţial, a confirmat pentru AFP informaţia potrivit căreia coloana oficială a fost vizată de o ambuscadă, pe drumul care asigură legătura între Mogadishu şi Merka, însă atât preşedintele somalez, cât şi cei care îl însoţeau au scăpat nevătămaţi.

În afara capitalei, şeful statului somalez călătoreşte de obicei sub protecţia militarilor din cadrul AMISOM.

Contactată de AFP, AMISOM a anunţat că nu dispune de "detalii clare", fiind în curs de verificare a situaţiei.

Alegerea lui Hassan Sheikh Mohamud a fost prezentată ca începutul reconstruirii unui stat central, care lipseşte în Somalia din momentul înlăturării lui Siad Barre de la putere, în 1991. De atunci, Somalia a fost cuprinsă de haos, situaţie în care se află şi în prezent.

Alungaţi din Mogadishu, în august 2011, de AMISOM, islamiştii shebab au încercat o serie de atacuri militare, care, dimpotrivă, i-au obligat să abandoneze majoritatea bastioanelor din centrul şi sudul Somaliei. Însă ei controlează numeroase zone rurale şi continuă să reprezinte o ameninţare serioasă pentru Guvernul central, care îşi stabileşte cu dificultate autoritatea în afara capitalei Mogadishu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici