Comandant american: Relaţiile militare dintre SUA şi China au înregistrat progrese semnificative

Relaţiile militare americano-chineze au înregistrat "progrese semnificative" datorită unor multiple schimburi bilaterale, a declarat luni comandantul forţelor americane în Asia-Pacific, amiralul Samuel Locklear, citat de AFP, cu referire la discuţiile dintre cele două state susţinute la Washington.

272 afișări
Imaginea articolului Comandant american: Relaţiile militare dintre SUA şi China au înregistrat progrese semnificative

Comandant american: Relaţiile militare dintre SUA şi China au înregistrat progrese semnificative (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Progresele atinse de cele două armate ale noastre sunt destul de remarcabile", a estimat amiralul, evocând "un dialog foarte reuşit privind domeniile de convergenţă".

În ce priveşte temele de conflict, acestea pot fi rezolvate prin intermediul dialogului, a adăugat Locklear.

În ianuarie 2010, China a suspendat timp de un an relaţiile militare cu Washingtonul, după ce Statele Unite au vândut Taiwanului armament în valoare de 6,4 miliarde de dolari.

Potrivit amiralului, participarea Statelor Unite şi a Chinei la un exerciţiu de amploare de ajutor umanitar pentru statul Brunei, vizita navei americane USS Shiloh într-un port chinez şi participarea anunţată a Beijingului în 2014 la o importantă manevră maritimă multinaţională RIMPAC în Hawaii, reprezintă un semn de dezvoltare a relaţiilor dintre cele două state.

Locklear a regretat "percepţia că tot ce facem noi are scopul de a afecta China", reacţionând la îngrijorarea Beijingului, care consideră că noua strategie americană axată pe Pacific va fi îndreptată împotriva sa.

"Avem prea multe conexiuni reciproce în prea multe domenii, pentru a ne permite să promovăm o politică de izolare, o strategie militară de izolare", a spus amiralul.

Amiralul Locklear, care a participat săptămâna aceasta la discuţiile anuale asupra securităţii, care se desfăşoară la Washington, cu participarea celor două forţe economice mondiale, nu a menţionat nimic referitor la securitatea din domeniul cibernetic, subiect important pentru Statele Unite.

La începutul acestor discuţii, vicepreşedintele american Joe Biden a îndemnat China să înceteze "furturile" prin intermediul pirateriei informatice.

În semn de interes special al Washingtonului faţă de aceste probleme, Casa Albă a anunţat miercuri că preşedintele Barack Obama va avea joi o întâlnire neplanificată cu doi oficiali ai delegaţiei chineze.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici