Comisia Europeană discută săptămâna viitoare situaţia din România

Comisia Europeană se va reuni săptămâna viitoare, cel mai probabil miercuri, pentru a discuta şi despre situaţia politică din România, afirmă comisarul UE al Justiţiei, Viviane Reding, citată de AFP.

1406 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană discută săptămâna viitoare situaţia din România

Comisia Europeană discută săptămâna viitoare situaţia din România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Situaţia României se va discuta în şedinţa săptămânală a Comisiei Europene, care, conform procedurilor de lucru, se desfăşoară în fiecare miercuri, la Bruxelles.

Potrivit comisarului UE pentru Justiţie, Viviane Reding, citată de AFP şi ANSA, Comisia Europeană se va reuni săptămâna viitoare, cel mai probabil miercuri, pentru a discuta despre situaţia politică din România.

Bruxellesul va decide miercurea viitoare ce abordare va avea faţă de situaţia din România, a precizat Viviane Reding, conform paginii online a agenţiei italiene ANSA.

Conform procedurilor de lucru, comisarii europeni se reunesc săptămânal, la Bruxelles, de obicei miercurea. În plus faţă de reuniunile organizate miercurea, Comisia Europeană poate convoca reuniuni speciale (spre exemplu pentru o problemă specială care necesită o asemenea convocare). Preşedintele Comisiei Europene adoptă agenda fiecărei şedinţe, care este pregătită de Secretariatul General al instituţiei. Agenda definitivă le este prezentată membrilor Comisiei Europene cu o zi înainte de reuniune.

Comisia Europeană este garantul implementării corecte a reglementărilor UE în fiecare stat membru. Atunci când există indicii că un stat nu respectă reglementările europene, Comisia Europeană trebuie să încerce să convingă statul respectiv să aplice reglementările europene; în cazul în care statul respectiv nu se conformează solicitărilor, Executivul UE poate declanşa procedura de infringement, care poate conduce la sesizarea Curţii Europene de Justiţie.

Spre exemplu, în ianuarie 2012, Comisia Europeană iniţiase procedura de infringement împotriva Ungariei, din cauza problemelor privind independenţa Băncii centrale şi situaţiei din justiţie. Procedura a fost întreruptă în aprilie, după o serie de măsuri luate de Guvernul de la Budapesta pentru remedierea situaţiei.

Potrivit Articolului 7 al Tratatului UE, "pe baza unei propuneri argumentate formulată de o treime dintre statele membre, de Parlamentul European sau de Comisia Europeană, Consiliul, cu o majoritate de patru-cincimi din membri, după obţinerea aprobării PE, poate stabili dacă există riscul clar al încălcării grave de către un stat membru a valorilor" fundamentale europene. Înainte de luarea unei astfel de decizii, Consiliul trebuie să îi audieze pe reprezentanţii statului respectiv şi să le adreseze recomandări.

Conform Paragrafului 2 al Articolului 7, "Consiliul European, prin unanimitate şi la propunerea unei treimi a statelor membre sau a Comisiei Europene, după aprobarea PE, poate stabili existenţa unei încălcări grave şi permanente a valorilor fundamentale. (...) În acest caz, "Consiliul, cu o majoritate calificată, poate decide suspendarea unor drepturi ale unui stat membru aflat în această situaţie (...), inclusiv dreptul de vot al reprezentantului guvernului statului respectiv în Consiliul" UE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici