Comisia Europeană vrea controale sistematice ale cetăţenilor UE la frontierele externe, pentru securitatea Schengen

Comisia Europeană a propus marţi o serie de măsuri pentru gestionarea frontierelor externe ale Uniunii Europene şi protejarea spaţiului Schengen fără frontiere interne, printre care şi introducerea de controale sistematice ale cetăţenilor UE la graniţele externe, potrivit unui comunicat al CE.

1972 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană vrea controale sistematice ale cetăţenilor UE la frontierele externe, pentru securitatea Schengen

Comisia Europeană vrea controale sistematice ale cetăţenilor UE la frontierele externe, pentru securitatea Schengen(Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Potrivit comunicatului, aceste propuneri vor contribui la gestionarea migraţiei într-un mod mai eficace, la îmbunătăţirea securităţii interne a Uniunii Europene şi la protejarea principiului liberei circulaţii a persoanelor.

Comisia propune instituirea unui corp european de pază a frontierelor şi a coastelor pentru a asigura o gestionare riguroasă şi partajată a frontierelor externe. Pentru a spori şi mai mult securitatea cetăţenilor Europei, Comisia propune, de asemenea, introducerea de controale sistematice în bazele de date relevante în cazul tuturor persoanelor care intră în spaţiul Schengen sau ies din acesta.

Pentru creşterea securităţii în spaţiul Schengen, Comisia prevede o modificare specifică a Codului frontierelor Schengen în vederea introducerii unor verificări sistematice obligatorii ale cetăţenilor UE la frontierele externe terestre, maritime şi aeriene. Verificarea obligatorie a cetăţenilor UE se va efectua în baze de date precum Sistemul de Informaţii Schengen, baza de date a Interpol privind documentele de călătorie furate şi pierdute şi sistemele naţionale relevante, pentru a verifica dacă persoanele care sosesc nu reprezintă o ameninţare la adresa ordinii publice şi a securităţii interne.

De asemenea, propunerea insistă asupra necesităţii de a verifica datele biometrice din paşapoartele cetăţenilor UE în caz de îndoieli cu privire la autenticitatea paşaportului sau la legitimitatea deţinerii acestuia de către titular. Verificările vor fi obligatorii şi la ieşirea din Uniunea Europeană.

În principiu, deoarece controalele documentelor şi ale persoanelor pot fi desfăşurate în paralel, autorităţile ar trebui să fie în măsură să consulte bazele de date relevante fără a întârzia trecerea frontierei. Regulile prevăd o anumită flexibilitate în cazurile în care controalele sistematice ar putea avea un impact disproporţionat asupra fluidităţii traficului la frontieră. În astfel de cazuri, statele membre pot decide, pe baza evaluărilor riscurilor, să efectueze controale punctuale la anumite puncte de trecere a frontierelor terestre şi maritime. Evaluarea riscurilor este comunicată agenţiei, care poate examina modul în care se aplică excepţia în evaluarea vulnerabilităţii pe care o efectuează.

Verificările sistematice în bazele de date sunt realizate pe baza unui sistem de tip rezultat pozitiv/negativ (hit/no hit). Acest lucru înseamnă că, în cazul în care persoana nu prezintă niciun risc, controlul nu este înregistrat şi datele persoanei respective nu fac obiectul unei prelucrări suplimentare. Utilizând bazele de date în acest fel, nu se aduce atingere drepturilor persoanelor în ceea ce priveşte datele lor cu caracter personal decât într-o măsură foarte mică, justificată de obiectivele de securitate.

Propunerea de marţi vine ca răspuns la recentele atacuri teroriste din Paris şi la ameninţarea tot mai mare din partea luptătorilor terorişti străini.

Iniţiativa are loc de asemenea în contextul în care Camera Reprezentanţilor a SUA a adoptat săptămâna trecută o măsură ce ar spori controlul asupra călătorilor ce provin din cele 38 de ţări (majoritatea europene) care fac parte din Programul Visa Waiver, în încercarea de a împiedica teroriştii să pătrundă pe teritoriul american.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici