Comisia LIBE a votat pentru eliminarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European a votat, miercuri, în favoarea unei propuneri de eliminare a vizelor de călătorie pentru cetăţenii moldoveni posesori ai unui paşaport biometric, potrivit unui comunicat al PPE.

336 afișări
Imaginea articolului Comisia LIBE a votat pentru eliminarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova

Comisia LIBE a votat pentru eliminarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova (Imagine: Mediafax Foto)

"Lucrurile s-au mişcat repede şi foarte bine. În noiembrie Comisia propunea ridicarea vizelor, iar în mai puţin de trei luni s-au făcut demersurile necesare şi s-a votat raportul în comisia parlamentară. Plenul Parlamentului European va vota în sesiunea următoare, pe 25 februarie, şi sunt absolut convins că rezultatul va fi pozitiv", a declarat Marian-Jean Marinescu, raportor al Grupului PPE pentru acest dosar.

"Apropierea R. Moldova de Europa trebuie sprijinită şi încurajată, iar eforturile guvernului de la Chişinău de realizare a unor reforme-cheie, în linie cu valorile UE, merită recompensate. Există un larg consens în Parlament în această privinţă. În maximum trei luni cetăţenii moldoveni vor circula liber în UE", a mai spus eurodeputatul PDL.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, marţi, că în câteva luni cetăţenii moldoveni vor putea circula liberi în UE, dacă lucrurile merg conform calendarului.

"Sperăm ca, înainte chiar de finalul lunii februarie, plenul Parlamentului să se pronunţe (asupra proiectului - n.r.). Urmează după aceea o procedură simplifcată, nu va mai fi acel trialog şi, odată cu confirmarea poziţiei de către Consiliu după - sperăm - votul pozitiv masiv al PE, practic urmează procedura de publicare în Jurnalul Oficial al UE şi 20 de zile după publicarea în JO măsura intră în vigoare", a spus şeful diplomaţiei.

"Dacă toate lucrurile merg conform calendarului, potrivit celor stabilite, în câteva luni cetăţenii R. Moldova vor putea să circule liberi în UE", a mai spus Corlăţean, după o întrevedere cu comisiile reunite de politică externă din Parlament.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici