Compania de securitate Blackwater a fost pusă în vânzare

Compania americană de securitate Blackwater, redenumită în prezent Xe, contractată pentru a-i proteja pe diplomaţi în Irak şi pentru a participa la eforturile de reconstrucţie a ţării, este de vânzare, relatează CNN.

88 afișări
Imaginea articolului Compania de securitate Blackwater a fost pusă în vânzare

Compania de securitate Blackwater a fost pusă în vânzare (Imagine: www.innworldreport.net)

Proprietarul Blackwater, Erik Prince, voia la un moment dat să-şi extindă compania pentru a o transforma într-un "imperiu" al familiei lui. În prezent, compania controversată, care a obţinut numeroase contracte în Irak, urmează să fie vândută.

În foarte puţini ani, Prince a reuşit să transforme un complex pentru antrenarea forţelor speciale într-un adevărat imperiu de care Departamentul de Stat american a insistat că are nevoie pentru a-şi îndeplini misiunea în Irak prin asigurarea securităţii diplomaţilor şi participarea la eforturile de reconstrucţie a ţării.

Însă compania a reuşit să-şi creeze o imagine negativă, în special după schimbul violent de focuri survenit în septembrie 2007 în piaţa Nisoor din Bagdad când angajaţii Blackwater au deschis focul într-o intersecţie, cauzând moartea a peste zece civili. Gărzile Blackwater au susţinut că au fost atacate, pentru a justifica deschiderea focului într-o intersecţie aglomerată, însă Guvernul irakian a considerat contrariul şi a renunţat la serviciile companiei.

Anul trecut, Prince a schimbat numele companiei în Xe şi a anunţat atunci că nu va mai lua parte la operaţiunile zilnice, o turnură produsă pe fondul numeroaselor investigaţii desfăşurate de agenţiile guvernamentale. El l-a destituit pe preşedintele Blackwater, Gary Jackson, şi a angajat un alt director executiv care a promis că va restructura compania.

Potrivit CNN, nu este prima oară când Price vrea să vândă compania. La începutul lui 2008, la câteva luni de la incidentul din piaţa Nisoor, Blackwater a început negocierile cu firma Cerebus Capital Management, care au eşuat după ce informaţii despre acest demers au fost publicate de presă. În februarie 2010, Prince a vândut divizia aviatică a companiei pentru suma de 200 de milioane de dolari.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici