Complot împotriva ambasadorului saudit la Washignton: Doi iranieni au fost inculpaţi

Secretarul american al Justiţiei Eric Holder a anunţat marţi inculparea a doi cetăţeni iranieni, acuzaţi că au încercat să îl asasineze pe ambasadorul Arabiei Saudite la Washington în cadrul unui complot "conceput, organizat şi condus" de Iran.

453 afișări
Imaginea articolului Complot împotriva ambasadorului saudit la Washignton: Doi iranieni au fost inculpaţi

Ambasadorul saudit în Statele Unite, Adel Al-Jubeir (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Manssor Arbabsiar şi Gholam Shakuri sunt acuzaţi de participare la acest complot "condus de elemente din cadrul Guvernului iranian", a declarat Holder într-o conferinţă de presă.

Manssor Arbabsiar, care dispune de dublă naţionalitate, americană şi iraniană, a fost arestat la 29 septembrie pe aeroportul Kennedy din New York şi va trebui să compară în faţa unui judecător din Manhattan în cursul zilei de marţi, a precizat Departamentul Justiţiei într-un comunicat. El riscă închisoarea pe viaţă.

Gholam Shakuri nu a fost însă arestat.

Cei doi bărbaţi sunt urmăriţi în special pentru "conspiraţie în vederea uciderii unui oficial străin", utilizarea unei arme de distrugere în masă (explozibili)" şi "conspiraţie în vederea comiterii unui act de terorism internaţional", potrivit departamentului.

Preşedintele Barack Obama a fost informat încă din iunie despre existenţa acestui complot, a anunţat un oficial de la Casa Albă.

"Preşedintele a fost informat în legătură cu acest subiect în iunie şi a cerut administraţiei sale tot sprijinul necesar acestei anchete. Dejucarea acestui complot constituie un succes important al forţelor de ordine şi al serviciilor de informaţii" americane, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate naţională, Tommy Vietor.

Iranul, dispus să plătească 1,5 milioane de dolari pentru asasinarea ambasadorului saudit

Elemente din guvernul iranian erau dispuse să plătească 1,5 milioane de dolari pentru a angaja o echipă de asasini a cartelurilor drogurilor din Mexic pentru asasinarea ambasadorului saudit în SUA, a declarat secretarul american al Justiţiei, citat de Wall Street Journal, în ediţia online.

Directorul FBI crede că planul de ucidere a ambasadorului saudit seamănă cu un scenariu de Holywood

Planurile de asasinare a ambasadorului saudit la Washington "seamănă cu paginile unui scenariu de la Hollywood", care are însă implicaţii reale, a declarat directorul FBI, Robert Mueller, citat de CNN.

"Acest caz ilustrează faptul că trăim într-o lume în care graniţele şi limitele sunt tot mai puţin relevante - o lume în care persoane dintr-o ţară încearcă să conspire cu un cartel al drogurilor din altă ţară pentru a asasina un oficial străin pe teritoriul Statelor Unite", a spus el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici