Confruntări între poliţie şi studenţi la Londra

Confruntări între poliţie şi studenţi au avut loc, joi, la Londra, în timpul unei manifestaţii împotriva unui proiect de mărire a taxelor de înscriere la universitate, dezbătut în acest moment în Parlament.

23 afișări
Imaginea articolului Confruntări între poliţie şi studenţi la Londra

Confruntări între poliţie şi studenţi la Londra (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Trei poliţişti au fost răniţi, dintre care unul grav, după ce au fost loviţi, a anunţat poliţia. Mai mulţi studenţi au ieşit din confruntare cu feţele însângerate, a constatat un jurnalist al AFP.

"Mai multe persoane" au fost reţinute, a adăugat un oficial din cadrul poliţiei, Julia Pendry, fără a preciza numărul lor. Cu ocazia celor trei manifestaţii precedente, peste 200 de persoane au fost reţinute în capitala britanică.

În apropierea Parlamentului, studenţii au încercat de mai multe ori să forţeze cordonul de securitate al poliţiştilor, care au răspuns lovind mai mulţi manifestanţi cu bastoanele.

Manifestanţii au încercat în zadar să spargă barierele instalate în jurul Parlamentului. Numeroase proiectile, între care pietre şi bastoane, au fost aruncate înspre poliţişti.

"Împingeau barierele metalice, dar un poliţist a preferat să mă lovească în cap", a declarat pentru AFP Julyan Phillips, un student cu craniul însângerat.

Numeroşi studenţi arborează pancarte prin care cer: "Eliminaţi taxele universitare şi tăierile bugetare".

Mii de persoane participă la această manifestaţie, a patra organizată la Londra în mai puţin de o lună şi care este încadrată de un dispozitiv important de securitate. Acţiuni similare se desfăşoară şi în provincie. Forţele de ordine au avertizat împotriva unei repetări a violenţelor din timpul recentelor proteste, dar organizatorii au promis o mişcare paşnică.

Potrivit Sindicatului naţional al studenţilor, 20.000 de persoane urmează să participe la manifestaţia de joi.

"Acest Guvern ar trebui să fie în serviciul oamenilor dar creşterea taxelor universitare nu face decât să creeze grave diviziuni sociale", consideră un manifestant, Andrea Baptiste, în vârstă de 18 ani.

În acelaşi moment, Camera Comunelor a început dezbaterile pe tema proiectului guvernamental care vizează creşterea plafonului taxelor universitare, care ar urma să ajungă până în 2012 de la 3.290 de lire sterline (aproximativ 4.000 de euro) la 9.000 de lire sterline pe an "în circumstanţe excepţionale".

Dezbaterile parlamentare au fost aprinse, liberal-democraţii, parteneri-cheie în coaliţia guvernametală alături de conservatori, confruntându-se cu o revoltă în rândurile membrilor săi. Aceştia au promis în campania electorală din mai că se vor opune oricăror creşteri de taxe, dar invocă în prezent austeritatea pentru a justifica această schimbare de atitudine.

Proiectul guvernamental nu se referă decât la Anglia, regiunile britanice fiind autonome în materie de educaţie, dar studenţii scoţieni se tem că Edinburgh va fi determinat să crească, de asemenea, taxele de înscriere. Studenţii europeni care studiază la facultăţile englezeşti vor fi vizaţi şi ei de această creştere.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici