Confruntări violente au avut loc vineri în apropierea unei presupuse instalaţii chimice în Siria

Confruntări violente au avut loc vineri între armată şi rebeli în apropierea unei presupuse instalaţii chimice, în provincia Alep, potrivit unui ONG.

406 afișări
Imaginea articolului Confruntări violente au avut loc vineri în apropierea unei presupuse instalaţii chimice în Siria

Confruntări violente au avut loc vineri în apropierea unei presupuse instalaţii chimice în Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Instalaţia respectivă este un complex militar din apropiere de As-Safira, un oraş situat la est de capitala Alep, aflat sub controlul jihadiştilor din cadrul Statului Islamic în Irak şi Levant (SIIL), afiliaţi Al-Qaida, dar şi altor grupări islamiste.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG cu sediul în Marea Britanie, în complex se află arme chimice, o cantitate importantă de armament şi forţe militare.

Confruntările de vineri au loc în contextul în care o misiune comună a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) şi ONU se află de la 1 octombrie în Siria cu scopul de a supraveghea neutralizarea, de către autorităţi, a arsenalului chimic sirian.

Confurntările relevă riscurile aceste misiuni care urmează să inspecteze 20 de amplasamente în săptămânile viitoare, unele situate în "zone periculoase".

Armata a preluat controlul vineri după-amiaza asupra satului Abu Jrein, pe drumul către As-Safira, facilitând astfel avansarea către oraşul rebel. Confruntările, în cursul cărora armata a efectuat raiduri asupra poziţiilor rebele, au izbucnit ulterior, potrivit ONG-ului.

Pe alt front, armata, susţinută de mişcarea şiită libaneză Hazbollah, a preluat vineri controlul asupra a două localităţi din apropierea unui loc sfânt şiit, în apropiere de Damasc, consolidându-şi astfel poziţiile în zonă, apreciază aceeaşi sursă.

"Trupele, susţinute de Forţele pentru Apărare Naţională (miliţii proregim), Hezbollah şi combatanţi şiiţi - membri ai Brigăzii Abu al-Fadl al-Abbas, majoritatea irakieni - au reuşit să preia controlul asupra localităţilor Husseiniya şi Dyabiya", la periferia sudică a capitalei, a anunţat ONG-ul.

Preluarea controlului asupra celor două localităţi, situate în apropiere de Moscheea Sayyidah Zaynab, un loc sfânt de pelerinaj şiit, consolidează controlul armatei în zona locaşului.

Confruntări se desfăşoară de trei luni în această regiune, iar combatanţi din cadrul puternicei mişcări şiite libaneze Hezbollah, care susţine regimul lui Bashar al-Assad, au fost trimiţi regiune pentru a proteja locul sfânt.

"Armata încearcă să îşi extindă controlul asupra suburbiilor Damascului", dar acest lucru va fi "foarte dificil", deoarece acestea sunt "un adevărat bastion al rebelilor", a declarat pentru AFP Rami Abdel Rahmane, directorul Observatorului, care se sprijină pe o vastă reţea de activişti din întreaga ţară.

Insurgenţii încearcă, de mai multe luni, să pătrundă în centrul Damascului.

Concomitent, manifestaţii au fost organizate vineri în zone rebele, mai ales în provinciile Alep (nord), Damasc, Deraa (sud), Idleb (nord-vest) şi Homs (centru), sub sloganul "Folosiţi armele pe front, nu în zonele eliberate".

Acest slogan denunţă confruntări armate şi reglări de conturi care se multiplică, de mai multe luni, între rebeli şi jihadişti, deşi sunt angajaţi şi unii şi alţii împotriva regimului al-Assad.

În ultimele săptămâni, opoziţia a ridicat tonul în relaţia cu jihadiştii, acuzându-i că au "furat revoluţia".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici