Secretar general NATO: Acţiunile Belarusului trebuie să aibă „consecinţe”. UE impune restricţii aeriene

  • Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, condamnă incidentul aerian din Belarus
  • Stoltenberg: "Deturnarea unui avion de către un stat trebuie să aibă consecinţe"
  • Consiliul UE a confirmat decizia privind impunerea de interdicţii avioanelor din Belarus
1454 afișări
Imaginea articolului Secretar general NATO: Acţiunile Belarusului trebuie să aibă „consecinţe”. UE impune restricţii aeriene

FOTO: Jens Stoltenberg. Sursă: Profimedia

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat vineri incidentul aerian din Belarus, avertizând că acţiunile regimului de la Minsk vor avea "consecinţe", în timp ce Consiliul Uniunii Europene a confirmat decizia de la summitul UE privind impunerea de interdicţii companiilor aeriene belaruse.

Jens Stoltenberg a salutat sancţiunile impuse de Statele Unite Belarusului. "Deturnarea unui avion de către un stat trebuie să aibă consecinţe. Trebuie să impunem costuri", a declarat Jens Stoltenberg, potrivit publicaţiei The Hill, la o conferinţă organizată de Institutul Brookings.

"Rusia nu a condamnat incidentul. Dimpotrivă, Rusia a încercat să facă exact invers, pentru a justifica şi a explica această acţiune revoltătoare", a subliniat Jens Stoltenberg.

Statele Unite au impus sancţiuni împotriva unor companii din Belarus şi au anunţat că se vor consulta cu Uniunea Europeană pentru aplicarea de măsuri suplimentare.

Uniunea Europeană a condamnat dur atitudinea regimului din Belarus, care a forţat aterizarea unui avion pentru arestarea unui jurnalist disident, şi a exprimat susţinere pentru impunerea de noi sancţiuni. La summitul din 24 mai, Consiliul European a îndemnat companiile aeriene din Uniunea Europeană să evite survolarea Belarusului şi a cerut Consiliului UE să interzică tranzitul avioanelor din Belarus prin spaţiul aerian european şi escalele acestora în aeroporturi din Uniunea Europeană.

În acest sens, Consiliul UE a confirmat vineri decizia de interzicere a accesului avioanelor din Belarus în spaţiul aerian comunitar şi escalale în aeroporturi europene.

CITEŞTE AICI: Gafă a KGB-ului? Ameninţarea cu bomba prin e-mail atribuită de Belarus grupării Hamas a fost trimisă după ce deturnarea avionului Ryanair începuse

CITEŞTE AICI: Summitul UE | Consiliul European susţine aplicarea de noi sancţiuni împotriva Belarusului şi cere eliberarea imediată a jurnalistului şi a partenerei sale

Un avion al companiei Ryanair care zbura din Grecia spre Lituania a fost forţat să aterizeze pe 23 mai în capitala Belarusului. Decizia de aterizare a fost justificată prin presupusa primire a unui mesaj care avertiza că la bord ar fi o bombă. Un activist al opoziţiei din Belarus, Roman Protaşevic, şi partenera lui, Sofia Sapega, au fost reţinuţi imediat după aterizarea avionului la Minsk, iar ulterior au fost plasaţi în arest preventiv.

CITEŞTE AICI: Roman Protasevici, un nou interviu pentru televiziunea de stat. Ce a mărturisit jurnalistul

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici