Consecinţele ciclonului Nargis ar putea fi mai grave decât cele ale valului seismic din 2004

Pagubele produse de ciclonul Nargis, care s-a abătut asupra statului Myanmar, ar putea fi mai importante decât cele provocate de valul seismic din 2004 în Oceanul Indian, a afirmat marţi o organizaţie umanitară care a survolat cele mai afectate zone.

91 afișări
Imaginea articolului Consecinţele ciclonului Nargis ar putea fi mai grave decât cele ale valului seismic din 2004

Consecinţele ciclonului Nargis ar putea fi mai grave decât cele ale valului seismic din 2004 (Imagine: Mediafax Foto)

Echipele asociaţiei World Vision "au putut vedea cadavrele din elicopter (...). Chiar şi de la această altitudine este copleşitor", a declarat Kyi Minn, consilier al acestei asociaţii creştine cu sediul la Rangoon, principalul oraş al ţării.

"Consecinţele catastrofei ar putea fi mai grave decât cele produse de tsunami, întrucât au fost agravate de lipsa mijloacelor disponibile şi de dificultăţile de transport", a precizat el.

Un seism cu magnitudinea mai mare de 9 grade s-a produs în Indonezia la 26 decembrie 2004, provocând un tsunami devastator, soldat cu moartea a aproximativ 220.000 de persoane, dintre care 168.000 numai în Indonezia.

"Martorii oculari ne-au spus că mii de persoane au rămas fără bunuri de primă necesitate, apă, hrană şi, în unele locuri, fără adăpost", a precizat Kyi Minn. "Avem nevoie imediat de un ajutor exterior", a adăugat el.

World Vision este una dintre puţinele organizaţii umanitare internaţionale care activează în Myanmar, una dintre cele mai izolate ţări, aflată sub autoritatea juntelor militare succesive, din 1962.

Mai multe echipe ale ONU au început să inspecteze cele mai afectate zone, însă distribuirea ajutoarelor va constitui o adevărată provocare, a avertizat un purtător de cuvânt al Naţiunilor Unite. "Având în vedere indundaţiile, trimiterea ajutoarelor către populaţia sinistrată va constitui o provocare majoră", a precizat Richard Horsey.

"Deocamdată, urgenţele sunt adăpostul şi apa. Fără apă potabilă, riscul de răspândire a epidemiilor este principala îngrijorare", a adăugat el.

La rândul său, soţia preşedintelui american, Laura Bush, a acuzat regimul din Myanmar că nu a avertizat populaţia în legătură cu ciclonul Nargis. Laura Bush a promis deblocarea imediată a unui ajutor de 250.000 de dolari din partea Statelor Unite, care trebuie însă acceptat şi de regimul din Myanmar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici