Consens în Camera Reprezentanţilor asupra reformei NSA. Proiectul prevedere încetarea colectării sistematice a metadatelor de către NSA de la operatori

Oficiali democraţi şi republicani din Camera Reprezentanţilor au ajuns joi la un acord asupra unui proiect de reformare a programului de supraveghere telefonică a Agenţiei Naţionale pentru Securitate (NSA) în Statele Unite, care ar urma să faciliteze adoptarea finală a textului.

164 afișări
Imaginea articolului Consens în Camera Reprezentanţilor asupra reformei NSA. Proiectul prevedere încetarea colectării sistematice a metadatelor de către NSA de la operatori

Consens în Camera Reprezentanţilor asupra reformei NSA. Proiectul prevedere încetarea colectării sistematice a metadatelor de către NSA de la operatori (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Comisia pentru Informaţii din cadrul Camerei Reprezentanţilor a renunţat la proiectul său de reformă şi a aprobat în unanimitate "USA Freedom Act", adoptat miercuri de către Comisia Juridică, o versiune preferată de către apărătorii libertăţilor civile.'

Casa Albă a anunţat, ulterior, că susţine iniţiativa.

"Propunerea lor de lege este o etapă foarte bună", a declarat Caitlin Hayden, o purtătoare de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Naţională, "iar noi suntem pregătiţi să continuăm negocierile cu membrii conducerii Camerei şi pentru examinarea (proiectului) în plenul Camerei într-un viitor apropiat", a adăugat ea.

Este un lucru rar ca reforme, mai ales asupra unor subiecte atât de controversate ca NSA, să obţină o unanimitate în Congres.

Textul, a cărei examinare în plenul Camerei Reprezentanţilor nu a fost programată încă, pune capăt colectării sistematice a metadatelor (numărul apelat, ora şi durata apelului) de către NSA de la operatori.

FBI şi NSA urmează ca în prealabil să obţină un mandat individual de la Curtea secretă Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC), în baza unor "suspiciuni rezonabile" şi abia după aceea să poată să ceară operatorilor date telefonice despre un anumit număr de telefon, în cadrul unei anchete în domeniul luptei împotriva terorismului, pentru o perioadă de 180 de zile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici