Consiliul de Securitate al ONU va trimite observatori în Siria. Principalele puncte ale Rezoluţiei 2.042

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a aprobat sâmbătă în unanimitate Rezoluţia 2.042 care prevede trimiterea unei misiuni de observatori în Siria pentru monitorizarea implementării acordului de încetare a focului, relatează AFP, care prezintă principalele puncte ale documentului.

295 afișări
Imaginea articolului Consiliul de Securitate al ONU va trimite observatori în Siria. Principalele puncte ale Rezoluţiei 2.042

Consiliul de Securitate al ONU va trimite observatori în Siria. Principalele puncte ale Rezoluţiei 2.042 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

CLAUZE MILITARE ALE PLANULUI ANNAN:

Consiliul:

1. reafirmă că subscrie deplin tuturor elementelor propunerii în şase puncte (a emisarului ONU şi Ligii Arabe Kofi Annan) (...) şi cere ca toate punctele(acestui plan) să fie integral aplicate, imediat şi urgent (...)

2. cere Guvernului sirian să onoreze în mod vizibil şi în integralitatea lor, aşa cum a convenit să o facă (împreună cu Annan), angajamentele pe care şi le-a asumat, şi anume A/ de a pune capăt mişcărilor de trupe în direcţia zonelor locuite, B/ de a înceta să utilizeze arme grele în zonele locuite, C/ de a începe să retragă trupele concentrate în zonele locuite şi în împrejurimi (...)

3. subliniază importanţa (în cadrul planului Annan) ca toate forţele guvernamentale siriene să se retragă din zonele locuite în care se află, cu tot cu armele lor grele, şi să se întoarcă în cazarme, cu scopul de a facilita încetarea durabilă a violenţelor.

4. cere tuturor părţilor din Siria, inclusiv opoziţiei, să pună imediat capăt violenţelor armate sub toate formele (...)

TRIMITEREA DE OBSERVATORI:

Consiliul:

5. înţelege, sub rezerva ca toate părţile să înceteze în mod durabil să se livreze unor violenţe armate (...), să creeze imediat, la finalul consultărilor între (secretarul general al ONU Ban Ki-moon) şi Guvernul sirian, o misiune a Naţiunilor Unite însărcinată să verifice că toate părţile încetează să se livreze la violenţe armate sub toate formele lor şi că punctele corespunzând (planului Annan) sunt aplicate, pe baza unei propuneri (a lui Ban Ki-moon) pe care doreşte să o primească până la 18 aprilie 2012.

7. decide să autorizeze crearea unei misiuni pregătitoare cuprinzând până la 30 de observatori militari neînarmaţi care vor asigura legătura cu părţile şi care vor începe să raporteze progresele înregistrate pe calea încetării violenţelor armate, aşteptând desfăşurarea misiunii (complete) (...) şi cere Guvernului sirian şi tuturor celorlalte părţi să acţioneze astfel încât misiunea pregătitoare să poată să se achite de funcţiile sale (...)

GARANŢII DE SECURITATE PENTRU OBSERVATORI:

Consiliul:

6. cere ca Guvernul sirian să vegheze la buna funcţionare a misiunii, mai ales a misiunii pregătitoare, facilitând desfăşurarea sa rapidă şi fără obstacole a personalului sşu şi a mijloacelor necesare în executarea mandatului său, asigurând imediat libertatea de circulaţie şi de acces total şi fără obstacole necesar executării mandatului său, autorizând comunicaţii fără obstacole şi garantându-i libertatea de a comunica în mod confidenţial cu persoane pe tot teritoriul Siriei (...)

8. cere ca părţile să garanteze securitatea misiunii pregătitoare (...) şi subliniază că responsabilitatea în această privinţă revine în primul rând autorităţilor siriene (...)

URMĂRIREA APLICĂRII REZOLUŢIEI:

Consiliul:

12. îşi exprimă intenţia de a evalua situaţia avansării aplicării prezentei rezoluţii şi de a lua în calcul noi măsuri în cazul în care este necesar (...)

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici