Consiliul European prelungeşte cu trei zile negocierile asupra programului nuclear iranian

Uniunea Europeană (UE) a aprobat vineri o nouă prelungire, până la 13 iulie, a dificilelor negocieri asupra programului nuclear iranian de la Viena, în contextul în care data-limită stabilită pentru ajungerea la un acord istoric a fost deja amânată de două ori, relatează AFP în pagina electronică.

68 afișări
Imaginea articolului Consiliul European prelungeşte cu trei zile negocierile asupra programului nuclear iranian

Consiliul European prelungeşte cu trei zile negocierile asupra programului nuclear iranian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Pentru a oferi mai mult timp negocierilor în curs în vederea găsirii unei soluţii pe termen lung la problema nucleară iraniană", Consiliul European, care reprezintă cele 28 de state membre, "a prelungit până la 13 iulie 2015 suspendarea măsurilor restrictive impuse de către UE" Iranului, a anunţat instituţia într-un comunicat.

UE a suspendat temporar, în ianuarie 2014, anumite sancţiuni impuse Iranului, ca o dovadă de bunăvoinţă în cadrul acestor negocieri.

Marile puteri din cadrul Grupului 5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania) şi Iranul s-au reunit de două săptămâni în capitala austriacă cu scopul de a încheia un acord în acest dosar, care afectează relaţiile internaţionale de peste 12 ani.

Negocierile, angajate în urmă cu aproape doi ani, menite iniţial să se încheie la 30 iunie la Viena, au fost deja prelungite în două rânduri de atunci încoace, din cauza persistenţei unor dezacorduri fundamentale. Ultimul termen-limită era stabilit pentru vineri seara.

Şeful diplomaţiei bitanice Philip Hammond a avertizat deja, vineri la prânz, că miniştrii este necesar să revină sâmbătă, pentru ca să încerce să "depăşească ultimele obstacole".

Negocierile avansează, dar rămân "durerors de încete", a spus el.

Acordul final la care părţile speră să ajungă ar urma să garanteze caracterul paşnic al programului nuclear iranian, în schimbul anulării sancţiunilor internaţionale, care afectează dur economia Iranului.

Sancţiunile UE suspendate temporar în cadrul acestor negocieri vizează sectoare-cheie ale economiei iraniene, ca produsele petrochimice, comerţul cu aur şi metale preţioase şi transferurile financiare. Această relaxare răspunde unui angajament din partea Teheranului de a bloca o parte dinte activităţile sale nucleare, sub monitorizarea inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energei Atomică (AIEA).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici