Consiliul Europei salută raportul Senatului SUA despre CIA

Secretarul general al Consiliului Europei (CoE) Thorbjoern Jagland a salutat miercuri publicarea raportului Senatului american despre CIA, apreciind că acesta confirmă concluziile organizaţiei paneuropene şi Curţii Europene de Drepturilor Omului (CEDO).

93 afișări
Imaginea articolului Consiliul Europei salută raportul Senatului SUA despre CIA

Consiliul Europei salută raportul Senatului SUA despre CIA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Raportul copleşitor al Senatului american despre recurgerea de către CIA la tortură în lupta împotriva Al-Qaida "confirmă rapoartele precedente şi concluziile CoE şi CEDO cu privire la încălcări grave ale drepturilor omului în Europa", a relevat el într-o declaraţie trimisă AFP.

Jagland a "salutat transparenţa raportului Senatului american şi declaraţia clară a preşedintelui american cu privire la faptul că aceste metode aparţin trecutului".

Raportorul elveţian CoE Dick Marty a efectuat încă din 2005 o anchetă cu privire la închisori secrete CIA.

În decembrie 2012, Macedonia a fost sancţionată de către CEDO, braţul juridic al CoE, pentru responsabilitatea pe care a avut-o în calvarul lui Khaled el-Masri.

Acest german de origine libaneză a fost arestat în Macedonia la sfârşitul lui 2013 şi a fost predat unor agenţi americani care l-au bătut, drogat şi apoi închis timp de cinci luni în Afganistan, pentru că-l suspectau în mod eronat că avea legături cu Al-Qaida.

CEDO examinează în prezent recursul Poloniei împotriva condamnării sale, în iulie, pentru "complicitate" la tortura la care au fost supuşi pe teritoriul polonez un palestinian şi un saudit, după care au fost transferaţi la centrul militar american de detenţie de la Guantanamo Bau (Cuba).

Dezbaterea cu privire la tortură a fost relansată marţi în Statele Unite de către un raport al Senatului american, potrivit căruia CIA a supus zeci de deţinuţi suspectaţi de legături cu Al-Qaida unor interogatorii violente, dar ineficiente - după atentatele de la 11 septembrie 2001 - şi a minţit marele public.

"Nicio naţiune nu este perfectă", a declarat preşedintele Barack Obama. "Dar una dintre forţele Americii este voinţa noastră de a ne înfrunta în mod deschis trecutul, de a face faţă imperfecţiunilor noastre şi de a ne schimba pentru a ne îmbunătăţi", a adăugat şeful statului american.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici