Consiliul NATO-Rusia se întruneşte miercuri la Bruxelles, anunţă Alianţa Nord-Atlantică

Consiliul NATO-Rusia, la care participă ambasadorii statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice şi Rusiei, se va întruni miercuri la sediul organizaţiei, la Bruxelles, pentru a discuta despre criza din Ucraina, a anunţat marţi Oana Lungescu, o purtătoare de cuvânt a Alianţei.

561 afișări
Imaginea articolului Consiliul NATO-Rusia se întruneşte miercuri la Bruxelles, anunţă Alianţa Nord-Atlantică

Consiliul NATO-Rusia se întruneşte miercuri la Bruxelles, anunţă Alianţa Nord-Atlantică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ambasadorul Rusiei la NATO, Aleksandr Gruşko, a acceptat marţi principiul acestei reuniuni excepţionale, convocate la iniţiativa mai multor state membre ale Alianţei, a precizat Lungescu.

Reuniunea este prevăzută miercuri după-amiaza, după cea de a doua reuniune, în decurs de trei zile, a ambasadorilor celor 28 de state membre ale organizaţiei pe tema situaţiei din Ucraina şi a acţiunilor întreprinse de către Rusia în Crimeea.

Această a doua reuniune, care a început marţi dimineaţa, era în curs marţi după-amiaza. Ea a fost organizată la solicitarea Poloniei, care a invocat articolul 4 din Tratatul NATO. Articolul prevede ca cele 28 de state membre să se consulte "de fiecare dată când, în opinia unuia dintre ele, independenţa politică sau securitatea uneia dintre părţi este ameninţată".

Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a acuzat Rusia, duminică, de faptul că "ameninţă pacea şi securitatea în Europa". "Condamnăm escaladarea militară rusă în Crimeea", a spus el, îndemnând Moscova "să-şi respecte angajamentele internaţionale şi să-şi retragă forţele în baze".

Statele Unite, membre influente NATO, au decis luni să suspende "toate legăturile militare" cu Moscova. "Acest lucru include exerciţii şi reuniuni bilaterale, escale ale unor nave şi conferinţe de planificare militară", a anunţat contraamiralul John Kirby, un purtător de cuvânt al Apărării americane.

Consiliul NATO-Rusia a fost creat în 2002 cu scopul de a favoriza cooperarea între cei doi parteneri "în cazul unor mize în domeniul securităţii" şi "într-o serie de domenii de interes comun", ca de exemplu gestionarea crizelor, lupta împotriva terorismului şi pirateria. Principalul subiect al contenciosului este proiectul scutului antirachetă dezvoltat de către NATO în Europa, pe care Rusia îl consideră o ameninţare la adresa intereselor sale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici