Construcţia unei noi unităţi la o centrală nucleară se află pe lista Cehiei

  • Ministerul Industriei va ordona săptămâna aceasta începerea unei licitaţii pentru construirea unei noi unităţi la centrala nucleară din Dukovany.
  • Anunţul a fost făcut de un purtător de cuvânt al ministerului.
1553 afișări
Imaginea articolului Construcţia unei noi unităţi la o centrală nucleară se află pe lista Cehiei

FOTO Zog Diti/Twitter

Executivul precedent trimisese în 2021 chestionare de securitare către trei potenţiali ofertanţi ((valoarea proiectului fiind de circa 6 miliarde de euro): Westinghouse  din SUA, EDF din Franţa şi KHNP din Coreea de Sud, după ce candidaţii din China şi Rusia au fost excluşi de pe listă din motive de securitate, conform swissinfo.ch.
 
Rusia a fost scoasă de pe lista pentru licitaţie în aprilie 2021, după disputa diplomatică cu Moscova. O explozie majoră a avut loc la un depozit de arme din Cehia în anul 2014, iar Kremlinul a negat orice implicare.
 
CEZ, producătorul de energie este controlat de către stat şi operează patru unităţi la centrala Dukovany, de câte 510 megawaţi fiecare. 
 
Unitatea ce va fi construită le va înlocui pe cele puse pe listă să fie oprite în următoarele decade. 
 
Centrala Dukovany a fost construită între 1985 şi 1987. 
 
Cehia are două centrale nucleare: la Temelín and Dukovany.
 
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici