Consulat iranian atacat în Afganistan, în semn de protest faţă de presupusa ucidere a unor imigranţi

Aproximativ 200 de afgani au atacat Consulatul Iranului din Herat, în estul Afganistanului, duminică, în semn de protest faţă de o presupusă ucidere a unor imigranţi afgani de către forţe de securitate iraniene.

159 afișări
Imaginea articolului Consulat iranian atacat în Afganistan, în semn de protest faţă de presupusa ucidere a unor imigranţi

Consulat iranian atacat în Afganistan, în semn de protest faţă de presupusa ucidere a unor imigranţi (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Mulţimea a aruncat cu pietre şi a spart geamurile acestei reprezentanţe diplomatice, după care a fost respinsă de câteva zeci de poliţişti afgani, care au tras focuri de armă în aer, potrivit unui corespondent AFP prezent la faţa locului.

Manifestanţii protestau faţă de uciderea a 13 imigranţi afgani, împuşcaţi, potrivit acestora, de către forţe de securitate iraniene, în timp ce treceau ilegal frontiera dintre cele două ţări, aflată la aproximativ 100 de kilometri de Herat.

"În ultimele luni, le-am cerut iranienilor să ne predea cadavrele rudelor, dar nu au făcut acest lucru", a declarat unul dintre manifestanţi.

În spatele acestuia, alţii strigau "Moarte Iranului, moarte (preşedintelui iranian Mahmoud) Ahmadinejad", "Vom susţine Statele Unite dacă invadează Iranul" sau "Preferăm americanii Iranului".

AFP nu a putut să contacteze Consulatul iranian.

Câteva sute de afgani încearcă zilnic să treacă frontiera afgano-iraniană, în căutarea unor locuri de muncă pe care nu le găsesc în ţara lor, devastată de război de peste 30 de ani.

Aproape 2,4 milioane de afgani, refugiaţi ilegal, trăiesc în Iran, majoritatea de la invazia sovietică a Afganistanului, în anii '80. Iranul şi Pakistanul, două puteri vecine Afganistanului, sunt destinaţiile preferate de imigranţi afgani din motive politice sau economice.

Mulţi dintre ei ajung în carcerele iraniene, unde supuşi uneori unor rele tratamente, potrivit unor organizaţii umanitare.

Teheranul este acuzat totodată de utilizarea unor imigranţi afgani ca armă împotriva Kabulului, care negociază în prezent cu Washingtonul un pact de în domeniul securităţii - care să permită trupelor americane să rămână în Afganistan după retragerea forţelor NATO, la sfârşitul lui 2014 -, căruia Teheranul i se opune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici