LIVE-TEXT  Contraofensiva ucraineană, ziua 4 - Ucrainenii recuceresc primul sat de la începerea contraofensivei / Forţele ucrainene desfăşoară operaţiuni pe patru fronturi/ Forţele ucrainene au încercat să atace o navă rusească din Marea Neagră

  • Militarii ucraineni desfăşoară operaţiuni de contraofensivă în Bakhmut, Lugansk, Bilohorivka Doneţk Zaporojie - Velyka Novosilka şi în vestul oblastului Zaporojie, la sud-vest şi sud-est de Orikhiv.
  • Propaganda rusească evidenţiază filmările cu tancurile şi vehiculele occidentale distruse. În realitate, acestea nu sunt reprezentative pentru starea reală a operaţiunilor ucrainene.
  • În prezent, Crimeea nu se află printre obiectivele prioritare. Ucrainenii vizează obiective strategice din Donbas pentru recuperarea regiunilor Zaporojie, Doneţk şi Lugansk.
  • Ucraina „a încercat să atace o navă rusească în apropierea gazoductelor din Marea Neagră”
  • Ucrainenii recuceresc primul sat de la începerea contraofensivei
3592 afișări
Imaginea articolului Contraofensiva ucraineană, ziua 4 - Ucrainenii recuceresc primul sat de la începerea contraofensivei / Forţele ucrainene desfăşoară operaţiuni pe patru fronturi/ Forţele ucrainene au încercat să atace o navă rusească din Marea Neagră

Володимир Зеленський, Facebook

*Pentru mai multe detalii despre începerea contraofensivei, accesaţi Contraofensiva ucraineană, ziua 3,  Contraofensiva ucraineană, ziua 2  şi  Contraofensiva ucraineană, ziua 1

 

 

UPDATE - Trupele ucrainene au recucerit un sat de sub ocupaţia forţelor ruseşti din sud-est, prima aşezare eliberată pe care au revendicat-o de la lansarea unui contraatac în această săptămână 

Soldaţii au arborat steagul ucrainean într-o clădire bombardată.

Aşezarea ar fi Blahodatne din regiunea Doneţk, a informat Reuters.

„Vedem primele rezultate ale acţiunilor de contraofensivă ”, a declarat la televizor Valeri Shershen, purtătorul de cuvânt al sectorului militar „Tavria” din Ucraina.

El a spus că satul se află la marginea regiunilor Doneţk şi Zaporizhzia, la câţiva kilometri sud de satul Velyka Novosilka, controlat de Kiev.

Forţele ucrainene eliberează şi satul Nekuchne din districtul Volnovakha - regiunea Doneţk.

UPDATE - The Guardian: Ucraina „a încercat să atace o navă rusească în apropierea gazoductelor din Marea Neagră”


Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că Ucraina a făcut o încercare nereuşită de a ataca o navă a flotei ruse din Marea Neagră care protejează conductele de gaze naturale. Nava monitorizează situaţia de-a lungul traseului conductelor Turkstream şi Blue Stream din Marea Neagră, a spus ministerul.

 

UPDATE - Guardian: Sursele ruseşti susţin că Ucraina are avantaje tactice în desfăşurarea atacurilor pe timp de noapte datorită echipamentelor furnizate de Occident cu sisteme optice

 

 

 

UPDATE - Kyiv Independent: Forţele aeriene raportează că Ucraina a doborât şase drone ruseşti noaptea trecută, în regiunile Harkiv şi Sumy

UPDATE - Guardian: sunt patru fronturi în care se desfăşoară contraofensiva ucraineană. Momentan, Crimeea nu se află printre obiective

Potrivit The Guardian,  forţele ucrainene desfăşoară operaţiuni contraofensive pe patru fronturi, citând ISW. 

Acesta sunt:

  1. Bakhmut
  2. Lugansk, Bilohorivka
  3. Doneţk Zaporojie - Velyka Novosilka 
  4. vestul oblastului Zaporojie, la sud-vest şi sud-est de Orikhiv 

Forţele ucrainene înregistrează, în mod nesurprinzător, victime în atacurile iniţiale împotriva unora dintre cele mai bine pregătite forţe ruse din Ucraina.

Cu toate acestea, atacurile iniţiale surprinse în filmările selectate pe care propaganda rusească le difuzează şi le evidenţiază în mod intenţionat  nu sunt reprezentative pentru operaţiunile ucrainene.

 

Ştirea iniţială - ISW susţine că ucrainenii duc operaţiuni pe fronturi multiple

Institutul pentru Studierea Războiului a raportat în ultima sa evaluare că forţele ucrainene s-au angajat, din data de 10 iunie, în operaţiuni contraofensive pe mai multe fronturi. 

Activitatea ucraineană a fost raportată în regiunea Luhansk, lângă Bilohorivka, situată la aproximativ 88 de kilometri nord-vest de centrul oraşului Luhansk ocupat de ruşi.

Colonelul Serhii Cherevaty, purtătorul de cuvânt al Grupului de Forţe de Est al Ucrainei, a raportat că trupele ucrainene au făcut progrese semnificative de-a lungul frontului Bakhmut, avansând până la 1.400 de metri.

Bloggerii militari ruşi au documentat şi ei progresele ucrainene la nord-vest şi nord-est de Bakhmut.

Ministerul rus al Apărării şi alte surse susţin că forţele ucrainene au efectuat atacuri în zona de frontieră a regiunii Doneţk-Zaporizhzhia, în special în regiunea Velyka Novosilka.

Forţele ucrainene din vestul Oblastului Zaporizhzhia au obţinut câştiguri teritoriale în timpul contraatacurilor la sud-vest şi sud-est de Orikhiv, transmite Kyiv Independent

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici