Controverse în Ucraina după numirea fiicei fostului premier rus Egor Gaidar viceguvernator în Odesa

Numirea fiicei fostului premier rus Egor Gaidar în postul de viceguvernator al regiunii ucrainene Odesa a generat controverse, pe fondul atmosferei politice tensionate din Ucraina, relatează AFP în pagina electronică.

393 afișări
Imaginea articolului Controverse în Ucraina după numirea fiicei fostului premier rus Egor Gaidar viceguvernator în Odesa

Maria Gaidar (Imagine: mariagaidar.ru)

Maria Gaidar, fiica fostului premier rus Egor Gaidar, a fost nominalizată vineri adjunct al fostului preşedinte georgian Mihai Saakaşvili, care este guvernatorul regiunii Odesa, din sud-vestul Ucrainei.

Gaidar, care este un opozant al preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost criticată după nominalizare, în special pentru că a declarat în trecut că peninsula ucraineană Crimeea aparţine Rusiei.

"Crimeea ne aparţine de facto nouă ... şi este imposibil să o returnăm" Ucrainei, a declarat Maria Gaidar într-un interviu descoperit de jurnaliştii ucraineni după anunţul nominalizării sale.

Ea a evitat de asemenea să denunţe intervenţia Rusiei în estul Ucrainei, conform acuzaţiilor Kievului şi Occidentului, pe care Moscova le respinge.

"Trebuie să aleagă. Dacă Maria Gaidar vrea să obţină cetăţenia ucraineană şi o poziţie importantă în stat, nu poate evita întrebările" privind conflictul din est, a afirmat Mikola Kniajitski, un jurnalist ucrainean.

Răspunzând la aceste critici, Gaidar a scris pe blogul său sâmbătă că ea a "susţinut întotdeauna integritatea teritorială a Ucrainei" şi s-a opus "anexării Crimeei şi războiului din estul Ucrainei".

Nominalizarea lui Gaidar a fost criticată şi în Rusia. Nikita Belih, guvernatorul regiunii Kirov, situată la est de Moscova, unde Gaidar a fost cândva deputat, a afirmat că ea a "făcut o greşeală".

"Cooperarea cu oameni despre care Rusia are o părere foarte proastă nu este considerată o sfidare doar a puterii, ci a tuturor ruşilor", a scris Belih sâmbătă pe blogul său.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko i-a şocat pe mulţi numindu-l guvernator al Odesei, în mai, pe Saakaşvili, fostul preşedinte al Georgiei care a fost implicat într-un război cu Rusia în 2008 şi este în continuare dispreţuit de Moscova.

Totuşi, Saakaşvili se bucură de cote ridicate de popularitate în Ucraina, după ce a criticat public şi a demis oficiali din domeniul securităţii şi vameşi suspectaţi de mită.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici